Sari direct la conținut

Creșterea impozitului pe locuințe se amână până la 1 ianuarie 2026 / În acest timp se va realiza e-Proprietatea

HotNews.ro
Ministerul Finantelor, Foto: Hotnews
Ministerul Finantelor, Foto: Hotnews

Creșterea impozitului pe proprietate se amână cu un an până în 2026, conform unui proiect de OUG pregătit de Ministerul Finanțelor.

Motivul este legat de faptul că se lucrează, împreună cu Banca Mondială, la un nou mecanism de calcul.

De asemenea, se propune înființarea unei structuri în cadrul Ministerului Finanțelor care să fie responsabilă de implementarea reformei impozitului pe proprietate, urmând a fi suplimentat numărul de posturi.

Proiect OUG amânare impozit proprietate pentru 2026 – click pentru a deschide

Nota de fundamentare vorbește despre „îndeplinirea angajamentului din PNRR cu privire la impozitarea proprietății presupune și dezvoltarea unui sistem informatic”. Cu alte cuvinte, se dorește implementarea e-Proprietatea, lucru despre care și ministrul Marcel Boloș a vorbit recent.

„e-Proprietatea e angajament în PNRR. Valoarea proprietăților se va stabili în funcție de valorile de piață. Nu se vor folosi standardele notarilor”, a spus el.

În această bază de date care se formează la nivelul României se adună informații despre valorile de piață, afirma Boloș.

„De unde avem valorile? Ministerul va colecta baza de date de la cadastru, notari, de la autoritățile locale. Pe baza acestor informații, la nivelul fiecărei localități, prin sistemul informatic vor fi furnizate valorile de piață ale proprietăților. Este o transformare de profunzime pentru impozitarea proprietăților”, a spus el.

Se ia această măsură pentru că notarii nu vor să-și asume valorile din grilele luate în calcul la mecanismul introdus prin OG 16/2022. Astfel, ar fi urmat ca impozitul să se dubleze sau chiar tripleze în unele cazuri.

Adrian Vascu, senior partner Veridio și fost președinte ANEVAR, a făcut o analiză a prevederilor pe partea de impozitare a clădirilor din Ordonanța 16/2022 la acea vreme.

Exemplul 1: Apartament situat în București, zona A, etaj 3, an construcție 1950, suprafața desfasurată 99,71 mp, valoare impozabilă la 31.12.2021 de 204.878 lei și impozit anual 204 lei.

Dacă s-ar fi aplicat în 2023, cum s-a dorit, impozitul ar fi crescut la 429 lei.

Exemplul 2: Casă situată în Cluj Napoca cu suprafața desfășurată de 295 mp și teren în suprafață de 800 mp, zona C, valoare impozabilă la 31.12.2021: 479.000 lei și impozit anual 958 lei.

Impozitul ar fi crescut la 3.325 lei.

Exemplul 3: Spațiu comercial situat la parter de bloc în București, proprietar persoană fizică, suprafață desfășurată 86.4 mp, valoarea impozabilă la 31.12.2021: 224.391 lei si impozit anual de 448,7 lei.

Impozitul ar fi urcat la 2.127 lei.

Pentru mai multe detalii vezi: De ce impozitul pe locuință riscă să se tripleze de anul viitor / Cum va funcționa e-Proprietatea, noul mecanism de calcul

INTERVIURILE HotNews.ro