Sari direct la conținut

De ce impozitul pe locuință riscă să se tripleze de anul viitor / Cum va funcționa e-Proprietatea, noul mecanism de calcul

HotNews.ro
Oameni pe strada in Piata Victoriei din Bucuresti, Foto: lcv / Alamy / Alamy / Profimedia
Oameni pe strada in Piata Victoriei din Bucuresti, Foto: lcv / Alamy / Alamy / Profimedia

Primăriile vor trebui să ia în calcul grilele notariale pentru a calcula impozitele pe proprietate din 2025. Acel mecanism a fost introdus prin OG 16/2022, astfel că în București, în anumite zone, s-ar dubla, iar la Cluj s-ar tripla suma de plată către primărie.

Asta pentru că se va folosi grila notarială, deși valorile incluse acolo nu sunt asumate de notari, lucru menționat chiar de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România.

Având în vedere problemele de aplicare, Ministerul Finanțelor lucrează la un nou mecanism: e-Proprietatea, care va fi funcțional de la 1 ianuarie 2026.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, declara recent că valoarea proprietăților se va stabili în funcție de valorile de piață și chiar a precizat că “nu se vor folosi standardele notarilor”.

e-Proprietatea va fi o bază de date care se va forma la nivelul României, iar acolo se vor aduna acele informații despre valorile de piață.

„De unde avem valorile? Ministerul va colecta baza de date de la cadastru, notari, de la autoritățile locale. Pe baza acestor informații, la nivelul fiecărei localități, prin sistemul informatic vof fi furnizate valorile de piață ale proprietăților. Este o transformare de profunzime pentru impozitarea proprietăților”, a spus el.

Având în vedere declarațiile ministrului Boloș, ar trebui ca actualul mecanism care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025 să fie prorogat sau chiar abrogat, având în vedere că va fi înlocuit de e-Proprietatea.

Cert este că se dorește ca impozitele pe proprietate să fie mai mari, adică primăriile să încaseze mai mult. Aplicându-se o cotă la o valoare mai mare, e logic că impozitul urcă.

La cât vor ajunge impozitele pe proprietate dacă Guvernul nu prorogă termenul ori abrogă mecanismul

Adrian Vascu, senior partner Veridio și fost președinte ANEVAR, a făcut o analiză a prevederilor pe partea de impozitare a clădirilor din Ordonanța 16/2022 la acea vreme.

Exemplul 1: Apartament situat în București, zona A, etaj 3, an construcție 1950, suprafața desfasurată 99,71 mp, valoare impozabilă la 31.12.2021 de 204.878 lei și impozit anual 204 lei.

Dacă s-ar fi aplicat în 2023, cum s-a dorit, impozitul ar fi crescut la 429 lei.

Exemplul 2: Casă situată în Cluj Napoca cu suprafața desfășurată de 295 mp și teren în suprafață de 800 mp, zona C, valoare impozabilă la 31.12.2021: 479.000 lei și impozit anual 958 lei.

Impozitul ar fi crescut la 3.325 lei.


Exemplul 3: Spațiu comercial situat la parter de bloc în București, proprietar persoană fizică, suprafață desfășurată 86.4 mp, valoarea impozabilă la 31.12.2021: 224.391 lei si impozit anual de 448,7 lei.

Impozitul ar fi urcat la 2.127 lei.

Luați în considerare că aceste calcule erau realizate în 2022. Vor fi cazuri în care impozitele vor crește de 2-3 ori din 2025. Rămâne de văzut dacă autoritățile vor lua o decizie de modificare a legii.

Vezi și:

Taxa care va lovi atât populația cât și firmele din 2025 / Ministerul Finanțelor lucrează cu Banca Mondială la modalitatea de punere în practică

INTERVIURILE HotNews.ro