Cristian Tudor Popescu identifică „un risc major pentru România”, într-o reacție rapidă după anunțurile lui Ilie Bolojan de la Bruxelles

„Bine pentru România ar fi ca domnul (Ilie) Bolojan să rămână președinte cinci ani”, a reacționat joi seară jurnalistul Cristian Tudor Popescu, la scurt timp după conferința de presă susținută de președintele interimar al României în urma reuniunii cruciale de la Bruxelles a liderilor europeni pe tema războiului din Ucraina și a cheltuielilor pentru domeniul apărării.
„În această perioadă crâncenă, mi se pare un risc de securitate major a nu-l avea pe Ilie Bolojan președinte al României sau premier”, a punctat gazetarul, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook și intitulat „Un risc major de securitate pentru România”.
Ce a scris Cristian Tudor Popescu:
- „Știu că dl. Ilie Bolojan nu își calcă cuvântul și își respectă semnătura. Dar nu pot să nu mă gândesc la absurdul situației în care dl. Bolojan va pleca de la Cotroceni pentru a fi înlocuit de oricare dintre acești candidați la președinție.
- Bine pentru România ar fi ca dl. Bolojan să rămână președinte 5 ani. Sau, cel care va deveni președinte, să-l susțină pentru funcția de prim-ministru.
- În această perioadă crâncenă, mi se pare un risc de securitate major a nu-l avea pe Ilie Bolojan președinte al României sau premier.”
Președintele interimar al României a susținut o conferință de presă după reuniunea extraordinară a Consiliului European, joi, la Bruxelles, și a anunțat că „Europa își va asuma un rol mult mai mare în propria apărare”, conform concluziilor stabilite de liderii UE în cadrul evenimentului.
Ilie Bolojan a precizat un alt element convenit a fost acela că „NATO rămâne fundamentul apărării colective și relația transatlantică rămâne o prioritate pentru a garanta pacea în Europa”.
Cu prilejul summitului a fost reafirmat și sprijinul pentru Ucraina, însă prim-ministrul ungar Viktor Orban a refuzat să semneze declarația comună, astfel că acest text a fost susținut de 26 dintre cele 27 de state membre.
„Trebuie să ne asigurăm că alegerile din mai (din România, n.r.) sunt organizate corect, cinstit, transparent, în așa fel încât românii să-și poată exprima votul și acesta să fie rezultatul voinței lor. Având un război efectiv în Ucraina, în care România, alături de toți ceilalți aliați, atât din Uniunea Europeană, dar și transatlantici, a susținut Ucraina împotriva acestei agresiuni, este evident că în paralel cu aceste războaie clasice întotdeauna apar și războaiele de tip hibrid, care înseamnă descurajarea încrederii cetățenilor din țările care sunt, să spunem, adversari vizavi de cauza războiului, crearea de neîncredere, de falii sociale și așa mai departe. Aceasta e o realitate care nu poate fi negată”, a spus Bolojan, în conferința sa de presă.
El a mai declarat că atacurile hibride sunt prezente în întreaga Europă.
„Problema noastră este să găsim mijloacele prin care aceste influențe din exterior să nu fie de natură de a genera tensiuni sociale sau perturbații care să afecteze grav lucrurile, dar asta e o chestiune pe care instituțiile statului să o gestioneze și sper că vom fi într-o situație mai bună nu doar în România, pentru că aceste fenomene se văd în estul Europei, dar nu numai în estul Europei, să fim mai bine pregătiți și să nu mai avem astfel de situații”, a adăugat Bolojan.
Președintele interimar a afirmat că, până în momentul de față, nu există niciun element suplimentar care să ducă la o convocare a CSAT pe tema anulării alegerilor.
Bolojan a mai declarat joi seară, la Bruxelles, că va respecta protocolul pe care l-a semnat coaliţia de guvernare și care stabilește cine este candidatul comun la alegerile prezidenţiale, mai exact Crin Antonescu.
Întrebat despre declarațiile liderei USR, Elena Lasconi, potrivit cărora fi dispusă să susțină un candidat comun la prezidențiale dacă acela este Ilie Bolojan, președintele interimar a răspuns: „Vă dați seama că au fost ședințele de dimineață, n-am apucat să mă apuc de acest aspecte. Am văzut ceva în drum spre dumneavoastră. Răspunsul meu este cel pe care l-am dat și la conferința de presă care s-a organizat la Cotroceni”.
„Coaliția guvernamentală are un protocol, pe care și eu l-am semnat, are un candidat stabilit și, deci, voi respecta acest protocol. Discuțiile care au loc în aceste zile sunt cele care țin de perioada de pre-campanie, de depuneri de candidaturi, dar luați-le ca niște discuții care țin de contextul pre-electoral”, a precizat Ilie Bolojan.
Coaliţia PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităților naționale a decis susţinerea candidaturii lui Crin Antonescu în cursa prezidențială de anul acesta.Crin Antonescu urmează duminică să își depună candidatura la Biroul Electoral Central (BEC).
Marcel Ciolacu s-a întâlnit joi cu Elena Laconi și a transmis că scenariul propus de lidera USR, adică susținerea lui Ilie Bolojan în cursa pentru prezidențiale, este imposibil de realizat.