Sari direct la conținut

Criza camionagiilor canadieni: Trudeau răsuflă ușurat / Legislația de urgență a fost justificată (comisie de anchetă)

HotNews.ro
Protestul camionagiilor din centrul capitalei canadiene a durat peste 3 saptamani, Foto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia
Protestul camionagiilor din centrul capitalei canadiene a durat peste 3 saptamani, Foto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

O situație „excepțională” care „risca să devină periculoasă și imposibil de gestionat”: guvernul lui Justin Trudeau a avut dreptate să recurgă la măsuri excepționale pentru a pune capăt crizei camionagiilor în iarna anului 2022, a declarat vineri o comisie de anchetă independentă, potrivit AFP.

Liderul canadian a recurs la o lege rar folosită în timp de pace pentru a îndepărta camionagii din centrul orașului Ottawa, care s-au mobilizat în timpul a trei săptămâni de proteste împotriva restricțiilor sanitare legate de Covid-19.

Premierul „a avut o temere rezonabilă că situația cu care s-a confruntat ar putea escalada într-o situație periculoasă și imposibil de gestionat”, se arată într-un raport de peste 2.000 de pagini făcut public vineri.

„Ajung la concluzia că, atunci când a fost luată decizia de a invoca legea, cabinetul a avut motive rezonabile să creadă că exista o criză națională (…) și că această criză necesita luarea temporară de măsuri speciale”, a declarat vineri Paul Rouleau, președintele comisiei de anchetă, la predarea raportului său.

Astfel, guvernul s-a confruntat cu „o amenințare de violență gravă în scopuri politice sau ideologice. Extremiștii au fost prezenți la manifestații și le-au încurajat”, se arată în raport.

Au existat, de asemenea, „numeroase amenințări” la adresa unor funcționari publici, inclusiv a premierului, a precizat Rouleau. Prin urmare, „invocarea legii a fost adecvată”. A fost o măsură „radicală, dar nu dictatorială”.

Comisia s-a reunit timp de șase săptămâni pentru a audia numeroși protestatari și oficiali guvernamentali, inclusiv pe Trudeau, care a fost aspru criticat de opoziție și de grupurile de apărare a drepturilor pentru că a folosit această prevedere.

De asemenea, comisia a concluzionat că această criză poate fi văzută ca „un eșec al federalismului”. Prin urmare, raportul conține 56 de recomandări pentru a îmbunătăți schimbul de informații între servicii, răspunsul poliției la demonstrațiile de amploare și legea privind măsurile de urgență în sine.

Inițial minimizată de autorități, mișcarea de protest a început cu camionagii care protestau împotriva obligativității de a fi vaccinați pentru a trece granița cu Statele Unite, iar apoi s-a extins la o respingere generală a normelor de sănătate publică din Canada.

Demonstranții au mers până la blocarea centrului orașului Ottawa timp de trei săptămâni și apoi a unui pod între orașul canadian Windsor și orașul american Detroit, paralizând o rută comercială esențială pentru industrie, în special pentru industria auto.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro