Sari direct la conținut

Criza financiara: intilniri la nivel inalt SUA – UE

HotNews.ro

Presedintele american si liderii europeni au discutat sambata, la Camp David, si au propus organizarea unei serii de intilniri la virf, dintre care primul urmeaza sa aiba loc in luna noiembrie, in Statele Unite, pe fondul crizei financiare, relateaza AFP, citat de NewsIn.

La reuniunea de la resedinta presedintelui american din Maryland, George W. Bush, omologul sau francez, Nicolas Sarkozy, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au convenit sa consulte si alti lideri saptamana viitoare, “cu intentia de a incepe o serie de summituri pentru a raspunde la dificultatile cu care s-a confruntat economia mondiala”, potrivit unui comunicat al celor doua state si al CE.

La primul dintre aceste summituri, la nivel de sefi de guvern, urmeaza sa fie enuntate principiile de reforma a sistemului financiar mondial considerate necesare pentru a evita ca o criza similara celei actuale sa se produca din nou.

Urmatoarele reuniuni la nivel inalt vor servi pentru aplicarea masurilor hotarate. Inainte de discutiile care au durat aproximativ trei ore, cu ocazia unor declaratii comune de presa, Sarkozy, a carui tara asigura presedintia Uniunii Europene, a subliniat din nou caracterul urgent al unei conferinte internationale.

“De ce trebuie sa ne miscam repede? Trebuie sa ne miscam repede pentru ca trebuie sa stabilizam repede pietele si pentru ca, in primul rand, in ziua in care se va intoarce calmul, nu trebuie ca aceleasi persoane sa faca, in aceleasi conditii, ceea ce au facut inainte”, a spus Sarkozy, denuntand fondurile de arbitraj si paradisurile fiscale.

El a precizat ca summitul ar putea avea loc la New York, acolo unde a inceput criza.

Europenii vor o reforma reala si completa, un fel de nou Bretton Woods (sistemul de acorduri care guverneaza, din 1944, finantele internationale). Ei propun o forma de supraveghere mondiala a pietelor, care ar putea reveni in sarcina Fondului Monetar International. Bretton Woods a durat trei saptamani si a implicat 44 de tari, intr-o perioada in care erau mai putine tari in lume.

Presedintele francez a propus construirea “capitalismului viitorului”, in timp ce Bush a subliniat ca este “esentiala pastrarea fundamentelor capitalismului democratic”. Sarkozy a recunoscut ca omologul sau american “are dreptate sa spuna ca o punere sub semnul intrebarii a economiei de piata ar fi catastrofala”. “Dar nu putem nici sa continuam cu aceleasi cauze care produc aceleasi efecte. Economia de piata are nevoie de reguli”, a afirmat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro