Sari direct la conținut

Câteva recorduri și fapte neobișnuite din timpul domniei reginei Elisabeta

HotNews.ro
Regina Elisabeta a II-a in tinerete, in timpul unei vizite in Noua Zeelanda, Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia
Regina Elisabeta a II-a in tinerete, in timpul unei vizite in Noua Zeelanda, Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

​Domnia reginei Elisabeta a II-a a fost marcată de câteva recorduri și fapte neobișnuite. AFP prezintă câteva dintre ele în cifre.

– 0 –

A călătorit în toată lumea și totuși nu avea pașaport. Întrucât acest document a fost emis în numele ei, ea era scutită. Din aceleași motive, ea nu avea nevoie de permis de conducere.

– 1 –

O singură dată, regina a permis camerelor de televiziune să îi filmeze viața de familie, pentru un documentar difuzat în 1969. Și-a mușcat degetele și nu a mai făcut-o niciodată.

– 2 –

Regina și-a sărbătorit ziua de naștere de două ori: pe 21 aprilie, ziua în care s-a născut, și în iunie, ziua sa oficială, care a fost sărbătorită în această lună mai blândă cu o ceremonie militară și o defilare la Londra.

– 4 –

Vârsta la care regina a primit primul ei ponei, numit „Peggy”, de la bunicul ei, regele George al VI-lea. Acesta a fost începutul unei pasiuni de nestăvilit pentru echitație.

– 15 –

Numărul de prim-miniștri britanici pe care i-a avut de la începutul domniei sale. Primul a fost Winston Churchill, iar ultima Liz Truss.

– 17 –

17 Bruton Street este adresa elegantei case din cartierul londonez Mayfair, unde s-a născut Elizabeta Alexandra Mary Windsor la 21 aprilie 1926.

– 25 –

Vârsta la care Elisabeta a devenit regină la moartea tatălui său, regele George al VI-lea.

– 39 –

Numărul de monarhi care au precedat-o de la William Cuceritorul în 1066.

– 73 –

Numărul de ani în care Elisabeta a II-a a fost căsătorită cu Prințul Philip, care a murit în 2021.

– 117 –

Numărul de țări vizitate de Elizabeth, care a călătorit în jurul lumii aproximativ 1,7 milioane de kilometri. În 2002, anul Jubileului de Aur, care a marcat 50 de ani de domnie, a călătorit peste 48.000 de kilometri prin Marea Britanie și prin lume.

– 250 –

Numărul de participanți la procesiune în timpul încoronării sale din 1953.

– 626 –

Numărul de organizații (asociații, regimente militare, organizații caritabile) pe care le-a sponsorizat.

– 1.000 –

Numărul de ambarcațiuni din Marea Britanie, din Commonwealth și din restul lumii care s-au adunat pe râul Tamisa, la Londra, în 2012, pentru a marca cea de-a 60-a aniversare a urcării sale pe tron.

Organizatorii au declarat că a fost cea mai mare adunare de acest fel de pe Tamisa de la domnia lui Carol al II-lea, cu mai bine de trei secole mai devreme.

– 8.251 –

Numărul de invitați la ceremonia de încoronare din Westminster Abbey. În total, au fost reprezentate 129 de națiuni și teritorii.

– 10.000 –

Numărul de perle importate din Statele Unite și folosite pentru a confecționa rochia de mireasă a reginei, care s-a căsătorit cu prințul Philip la 20 noiembrie 1947.

– 50.000 –

Numărul de invitați la petrecerile și banchetele anuale ale reginei în grădină. Numai la petrecerile din grădină ale reginei au participat peste 1,45 milioane de persoane în timpul domniei sale.

– 33.446.430 –

Durata în minute a domniei reginei Elisabeta a II-a, la 9 septembrie 2015, ora 17.30, când a depășit-o pe strămoașa sa, regina Victoria, devenind cel mai longeviv monarh britanic.

– 370.000.000 –

Averea personală în lire sterline estimată de Sunday Times în 2022. După unele calcule, era al 12-lea cel mai bogat monarh din lume. Revista Forbes a numit-o a 70-a cea mai puternică femeie din 2021.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro