Sari direct la conținut

Cîțu: La revenirea din vacanța de primăvară elevilor să li se facă teste COVID non-invazive, la școală / Cîmpeanu: Testele vor putea fi autoadministrate, dar trebuie acordul părinților

HotNews.ro
Cîțu: La revenirea din vacanța de primăvară elevilor să li se facă teste COVID non-invazive, la școală / Cîmpeanu: Testele vor putea fi autoadministrate, dar trebuie acordul părinților

Premierul Florin Cîțu cere ca elevilor să li se facă teste COVID non-invazive, în școli, la revenirea din vacanța de primăvară. Ministrul Sănătății, Sorin Cîmpeanu, a susținut că aceste teste pot fi şi „autoadministrate”, sub supravegherea unui cadru didactic, dar va fi nevoie de acordul părinţilor.

  • „Aș face o propunere domnului ministru al Sănătății, dar vom mai discuta despre asta. (…) Să căutăm resursele și vă ajut și eu să le găsim ca să putem să îi testăm pe elevi când se întorc la școală, să le facem aceste teste non-invazive, să testăm cât mai mulți dintre ei după această perioadă de vacanță. Cred că este o soluție bună ca să putem să ținem sub control pandemia”, a declarat Florin Cîțu, joi seară, la finalul ședinței de guvern.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a susținut și el că testarea elevilor cu teste noninvazive este „esenţială”, el spunând din nou că, din cele 1.150.000 teste primite de școli au fost utilizate doar 19.000, iar unul dintre motive este că foarte mulţi părinţi au considerat că aceste teste sunt invazive, motiv pentru care nu şi-au dat acordul. O altă cauză este lipsa de personal medical în școli.

  • „Odată cu achiziţia de teste noninvazive, care, la limită, pot fi şi autoadministrate – am văzut că acest lucru se face în şcoli din Franţa şi Austria – sunt îndreptăţit să sper că acea testare în masă în şcoli va putea să fie un fapt”, a afirmat Cîmpeanu, după şedinţa de guvern.

El a susținut că aceste teste, din salivă, vor putea fi „autoadministrate”, sub supravegherea unui cadrul didactic, dar va fi necesar acordul părinţilor.

Întrebat dacă va fi primit în școală elevul al cărui părinte refuză testarea, Cîmpeanu a răspuns: „Dacă nu vor fi de acord, vor ține elevul în izolare 14 zile dacă are simptome sau a fost contact direct. Dar cred că orice părinte îşi va da acordul în cazul în care testele sunt noninvazive”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro