Sari direct la conținut

Cu urechea tăiată, fețele umflate și torturați, doar trei din patru suspecți și-au recunoscut vinovăția pentru atacul din Moscova. Ce spune Kremlinul

HotNews.ro
Un suspect adus la tribunalul din Moscova, Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia
Un suspect adus la tribunalul din Moscova, Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia

Suspecţii în cazul atacului din sala de concerte din Moscova, soldat cu peste 130 de morţi, au fost torturați în timpul interogatoriului, potrivit presei independente ruse.

Tribunalul districtual Basmanni din Moscova a admis duminică cererea procurorilor ca toţi cei patru suspecți în cazul atacului de vineri să fie arestaţi preventiv pentru două luni.

FSB a anunțat că i-a reținut sâmbătă pe presupușii atacatori în regiunea Briansk, notează Meduza. Bărbații se îndreptau cu mașina spre granița ruso-ucraineană, susține autoritățile din Federația Rusă.

Doi suspecți, torturați de forțele de securitate

Pe canalele rusești de Telegram au apărut mai multe fotografii și videoclipuri în care doi dintre cei patru bărbați, Şamsidin Fariduni și Saidakrami Raceabalizoda, sunt torturați de către forțele de securitate în timpul interogratoriului. Lui Saidakrami Raceabalizoda i-ar fi fost tăiată o ureche de către forțele de ordine în timpul interogatoriului și apoi ar fi fost obligat să o mănânce, potrivit Meduza.

FOTO: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Canalele rusești de Telegram au publicat imagini cu Şamsidin Fariduni în timp ce acesta era întins la sol, fără pantaloni, în timp ce este torturat prin electrocutarea organelor genitale.

FOTO: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia

Muhammadsober Faizov a fost dus în sala de judecată într-un scaun cu rotile. El a fost spitalizat după ce a fost reținut. În instanță nu a reacționat la ce se întâmplă în jurul său.

FOTO: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia

Dalerdjon Mîrzoev a apărut în sala de judecată cu un ochi vânăt și cu o pungă ruptă în jurul gâtului.

FOTO: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

După ce bărbații suspectați de comiterea atacului de vineri de la Crocus City Hall au fost prinși, ministerul rus al Apărării a anunțat că premiază militarii implicați în arestarea lor.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că a înmânat medalii militarilor ruși care „s-au distins în timpul reținerii teroriștilor implicați în atacul de la Crocus City Hall”.

Atacatorii, prinși în Briansk

Militarii au primit medalii „Pentru curaj” și medalii „Pentru onoruri de luptă”.

Ministerul a adăugat că militarii au fost lăudați pentru „îndeplinirea sarcinii de luptă de blocare a teroriștilor pe teritoriul regiunii Briansk”.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat, la câteva ore după atacul că toți cei patru suspecți au fost reținuți în regiunea Briansk.

Trei suspecți au recunoscut că sunt autorii atacului din Moscova

Trei dintre cei patru au pledat „vinovat” la toate acuzaţiile în fața instanței: Dalerdjon Mîrzoev, Saidakrami Raceabalizoda și Şamsidin Fariduni.

Toți cei patru suspecți, originari din Tadjikistan, au fost arestați preventiv până cel puțin la 22 mai, înainte de a fi judecați, potrivit autorităților ruse.

Imagini video au arătat cum au fost târâți prin clădirea tribunalului înainte de audiere.

Ce spune Kremlinul despre rănile acuzaților

Întrebat de reporteri despre rănile suspecților arestați preventiv, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a vrut să răspundă, potrivit RIA Novosti, citată de The Insider.

La vederea imaginilor cu bărbatul căruia i s-a tăiat urechea, apoi i-a fost băgată în gură, șefa Russia Today, Margarita Simonian, a scrie pe Telegram că este „extrem de mulțumită”, deși „nu mă așteptat niciodată la asta de la mine”.

Gruparea jihadistă Statul Islamic (ISIS) a revendicat atacul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro