Sari direct la conținut

Cum a ajuns personajul care i-a trimis pe piste false pe polițiști în cazul Caracal în mijlocul unei fabrici de troli, inspirați de Sputnik

HotNews.ro
Gheorghe Dincă, criminalul din Caracal, la reconstituire alături de polițiști, în 2019. Foto: Inquam Photos / Bogdan Danescu
Gheorghe Dincă, criminalul din Caracal, la reconstituire alături de polițiști, în 2019. Foto: Inquam Photos / Bogdan Danescu

În România, teoria conspirației, împrăștiată pe un val de conturi care se pretind ale unor actrițe pakistaneze sau turce, este promovată printr-un sistem în spatele căruia se ascunde Remus Rădoi, cel care în cazul Alexandrei Măceșanu i-a trimis pe polițiști să descindă la adresele unor clanuri rivale, scrie site-ul de investigații Public Record. 

Site-ul independent non-profit Public Record a publicat marți o investigație pornind de la un val de conturi false de Facebook din România. Acest val are două caracteristici.

„Aproximativ 100 de conturi false de Facebook sunt folosite pentru distribuirea unor articole de pe site-uri fantomă, controlate de indivizi cu conexiuni în lumea criminalității, cu scopul de a manipula opinia publică prin teorii ale conspirației și falsuri”, scrie publicația de investigații.

Conturile descoperite de ziariști au două caracteristici:

  1. Arată ca și cum ar fi ale unor actrițe pakistaneze, turce sau americane.
  2. Susțin teorii ale conspirației. Exemple? Euro e deja dispărut de pe hârtie. Printre altele susțin că populația României a crescut după ce au venit să muncească migranți la noi.

În realitate, populația noastră scade, nu crește, iar numărul migranților din România este dintre cele mai mici din UE. Oricum ne-am uita la acest număr, el e mic: total migranți, cei care primesc certificate de muncă sau cei care primesc carte albastră, care se oferă celor calificați. Într-un an, conform datelor oficiale ale Eurostat, România a primit doar 211 migranți cu o calificare ridicată, prin acordarea de Carte albastră a UE.

De unde iau conturile de Facebook aceste „știri”? De pe site-uri aparent necunoscute, fără caseta redacției, unde nu știi cine scrie sau cui aparțin „publicațiile”. Articolele nu sunt semnate.

Nouă astfel de site-uri promovate, printre care olt-media.ro, jurnalul-militar.ro, universul-stirilor.ro și romanii-liberi.ro, au fost înregistrate în 5 noiembrie 2019 de o persoană fizică, al cărei nume e protejat în registrul de domenii web. 

Toate aceste site-uri sunt deținute de Ionuț Tîrnă din Caracal, coleg inculpat cu Remus Rădoi, zis „Codiță”, în trei dosare: unul pentru vătămare corporală în 2011, pentru evaziune fiscală în 2021 și pentru fraudă informatică în 2022, scrie Public Record.

Cine este Remus Rădoi?

Remus Rădoi la o conferință CNA din 2023. Sursa foto: Inquam/George Călin

Pe 25 iulie 2019,  o adolescentă de 16 ani a sunat la 112, s-a recomandat Alexandra Măceșanu și a spus că este răpită și sechestrată de un bărbat, în Caracal. Căutarea ei a devenit o prioritate națională. 

Poliția Olt a intrat în legătură cu STS, cu DIICOT, cu Direcția Operațiuni Speciale (DOS). În același timp, unul dintre șefii Poliției a trimis pe WhatsApp date din anchetă unui cunoscut personaj din zonă, cerându-i ajutorul. 

Interlopul a intrat în posesia informațiilor și i-a trimis pe polițiști, de două ori, la adrese greșite, unde erau, de fapt, lideri ai clanurilor interlope rivale. Ziarul Libertatea a publicat aceste mesaje de WhatsApp dintre poliție și interlop. 

Numele personajului care a trimis poliția pe piste greșite era Remus Rădoi. Același Remus Rădoi din investigația Public Record de acum. 

Căutarea Alexandrei Măceșanu a eșuat, fata a fost omorâtă. 

Remus Rădoi avea o firmă de pază și primise milioane de euro din contractele cu statul. Între timp a ajuns patronul unei televiziuni și moderator, care vehiculează deseori teorii și narative ale Sputnik. 

Patron și realizator de televiziune

În 2022, în calitate de moderator al emisiunii România Unită de pe News România, Rădoi anunța că News România și-a pierdut licența din cauza CNA-ului, care a „preferat să o ridice – din cauza faptului că nu am vorbit conform noii ordini mondiale”. 

De fapt, televiziunea a fost amendată de CNA pentru dezinformare și a fost închisă după ce nu i-a mai fost prelungită licența. Însă News România a rămas o pagină de Facebook cu aproape 200.000 de urmăritori și care propagă exclusiv conținutul video al unei alte televiziuni pe nume Global News, scrie Public Record.

Global News are licență de emisie din 13 decembrie 2022 și a fost și ea amendată sistematic de CNA pentru dezinformare. Postul emite frecvent același ”conținut”: dezinformare privind situația din Ucraina și conspirații despre teme la zi. Investigația integrală aici.

INTERVIURILE HotNews.ro