Sari direct la conținut

Cum a ajuns Robert Fico să domine politica slovacă

HotNews.ro
Robert Fico si Vladimir Putin, Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia
Robert Fico si Vladimir Putin, Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia

Capacitatea lui Robert Fico de a se reinventa l-a menținut în fruntea politicii Slovaciei, în ciuda scandalurilor repetate, scrie BBC. Acum, chirurgii se luptă pentru a-i salva viața după o tentativă de asasinat care a urmat unei ședințe guvernamentale într-un oraș mic.

Cea mai recentă cădere din grațiile puterii politice a avut loc în 2018, când protestele în masă i-au forțat demisia în urma uciderii jurnalistului de investigație Jan Kuciak și a logodnicei sale.

Revenind la președintele de atunci Andrej Kiska – unul dintre mulții săi inamici politici – el a promis că se va întoarce în politică.

„Nu plec nicăieri. Nu vă faceți griji”, a spus el.

Și avea dreptate.

Inițial uluit de căderea bruscă de la putere – după ce fusese înlocuit rapid din funcția de prim-ministru de Peter Pellegrini, protectorul lui politic – Fico părea să se îndrepte spre o carieră politică pe cont propriu.

Explicație foto: Poliția arestează un bărbat după ce prim-ministrul slovac, Robert Fico, a fost împușcat. Sursa foto: Radovan Stoklasa / AP / Profimedia

După înfrângerea electorală umilitoare pentru partidul de stânga Smer, Pellegrini l-a abandonat, formând un nou partid de centru-stânga, Hlas.

Dar criza Covid a creat o nouă oportunitate pentru Robert Fico. El a început să apară la demonstrații în masă împotriva restricțiilor guvernului de centru-dreapta pentru a contracara pandemia.

Acele demonstrații au devenit din ce în ce mai dure, iar Fico a stat în fruntea lor, stârnind mulțimile furioase cu megafonul în mână, fiind chiar arestat la un moment dat.

Pe măsură ce Covid a dispărut de pe titluri, el s-a agățat de o nouă cauză – Ucraina.

Alegerile din septembrie 2023 au fost câștigate – parțial – pe baza angajamentului de a nu trimite „niciun alt transport de muniție” la Kiev, promițând că va inversa politica guvernului slovac de a sprijini Ucraina cu obuze de artilerie, arme grele și chiar avioane de luptă.

După ce a câștigat acele alegeri, formând o coaliție cu Peter Pellegrini – omul care îl trădase – precum și cu Partidul Național Slovac ultra-naționalist – și-a întețit această politică.

În februarie, când lumea a marcat cea de-a doua aniversare a conflictului, domnul Fico și-a reiterat opoziția față de politica vestului de a înarma Kievul.

Nu există o soluție militară pentru conflict, a spus el, iar trimiterea de arme în Ucraina ar umple și mai multe morminte în cimitirele țării.

Rusia nu va renunța niciodată la Crimeea sau părțile din estul Donbasului pe care le-a luat și, în schimb, Kievul ar trebui să depună armele și să accepte pacea, a spus el.

Vladimir Putin, a spus dl Fico, este „demonizat în mod greșit” de Occident.

În cele șase luni în care a fost în funcție el și aliații săi din coaliție au confiscat instituțiile Slovaciei. Reforma sistemului de justiție penală a inclus desființarea Parchetului Special, înființat în urmă cu 20 de ani pentru a investiga infracțiunile grave și corupția.

Radiodifuzorul național – RTVS – urmează să fie închis în iunie și înlocuit cu un nou organism cu un nou director.

Dl Fico spune că RTVS nu poate fi obiectiv, deoarece este în conflict permanent cu guvernul său, iar această situație „nesustenabilă” poate fi remediată doar prin înlocuirea acesteia.

Observatorii – inclusiv opoziția, Comisia Europeană și Uniunea Europeană de Radiodifuziune – au avertizat că această mișcare ar fi o lovitură pentru libertatea presei în Slovacia.

Parlamentul a început să dezbată în serios propunerea miercuri dimineață, când a apărut vestea împușcăturii. O demonstrație a opoziției împotriva propunerii a fost rapid anulată.

Articolele din presă care scriau că bărbatul înarmat – despre care se spune că este un bărbat de 71 de ani din sudul Slovaciei – fusese motivat de închiderea RTVS nu s-au confirmat. Între timp, un jurnalist de investigație maghiar a spus că bărbatul a fost asociat anterior cu un grup paramilitar pro-rus.

Identitatea bărbatului a fost dezvăluită de presa slovacă, dar motivul său rămâne neclar.

Cu toate acestea, dl Fico, va capitaliza politic acest atentat asupra vieții sale.

Pe fondul apelurilor la calm și a încetării retoricii de ură, cei mai apropiați aliați ai săi politici dau deja vina pe opoziție liberală și pe mass-media.

Un aliat al coaliției – vicepremierul Andrej Danko – a spus că țara se îndreaptă către „război politic”.

Temperatura politică a crescut cu siguranță în Slovacia, iar această împușcătură aruncă țara într-un teritoriu complet neexplorat, mai scrie BBC.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro