Sari direct la conținut

Cum a devenit blocul Carlton, grozavul „zgârie-nori” din Bucureștiul interbelic, un sinistru cavou. Cronica unui dezastru

B365.ro
Urmările cutremurului din 10 noiembrie 1940, București, Foto: AGERPRES
Urmările cutremurului din 10 noiembrie 1940, București, Foto: AGERPRES

În noaptea de 9 spre 10 noiembrie 1940, timp de 45 de secunde, Bucureștiul era zgâlțâit puternic. Primul cutremur care a lovit România contemporană a avut o magnitudine de 7,4 pe scara Richter.

Cel mai afectat loc din București se afla, surprinzător, chiar în inima orașului, la intersecția străzii Regale cu bulevardul Nicolae Bălcescu, denumit pe atunci Brătianu, unde se înălța celebrul bloc Carlton, una dintre clădirile-simbol din interbelic.

Dintre sutele de blocuri care se înălțau peste București acum mai bine de opt decenii, unul singur a căzut la marele cutremur din 1940 – blocul Carlton. Nu doar cutremurul a fost de vină, ci și modul inconștient în care frații Schindl au „ciupit” de unde au putut când au ridicat imobilul din centrul Bucureștiului.

Ce a rămas în urma seismului? Un morman de moloz, un dezastru imens, doar câțiva supraviețuitori din cei 226 de locuitori ai celor 96 de apartamente.

Citește, pe B365.ro, cronica uneia dintre cele mai dureroase povețti din istoria Bucureștiului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro