Sari direct la conținut

Cum a fost posibil ca Armata Israelului să ucidă trei ostatici israelieni. Primele concluzii ale anchetei

HotNews.ro
Proteste după uciderea a trei ostatici israelieni de cătra Armata Israelului, Foto: Alberto PIZZOLI / AFP / Profimedia
Proteste după uciderea a trei ostatici israelieni de cătra Armata Israelului, Foto: Alberto PIZZOLI / AFP / Profimedia

Cei trei ostatici israelieni ucişi din greşeală în Gaza de către forţele israeliene nu aveau cămăşi pe ei şi ţineau în mână un steag alb, arată primele verificări făcute în acest caz, a declarat sâmbătă un oficial militar citat de Reuters.

Incidentul a avut loc într-o zonă în care au loc lupte intense, iar militanţii Hamas operează în ţinută civilă şi folosesc tactici de disimulare, a susținut oficialul citat.

Un soldat israelian i-a văzut pe ostatici ieşind la zeci de metri distanță de forţele israeliene, în zona Shejaiya, și a strigat „terorişti!” către ceilalți militari, declanșând focul asupra bărbaților.

„Toţi erau fără cămăşi şi aveau un băţ cu o cârpă albă pe el. Soldatul s-a simțit ameninţat şi a deschis focul. A spus că sunt terorişti, iar ei (soldații israelieni) au deschis focul. Doi dintre bărbați au fost ucişi imediat”, a declarat oficialul militar citat de Reuters și The Guardian.

Cel de-al treilea ostatic a fost rănit şi s-a retras într-o clădire din apropiere, unde a cerut ajutor în ebraică. „Imediat, comandantul batalionului a emis un ordin de încetare a focului, dar din nou s-a tras spre al treilea și a murit și el”, a adăugat oficialul israelian.

„SOS”

Zilele trecute, când au apărut imagini cu presupuşi membri Hamas luați prizonieri de către soldaţii israelieni, aceştia erau dezbrăcaţi, iar armata spunea că în felul acesta se asigură că nu au explozibili asupra lor.

Oficialul israelian care a prezentat primele concluzii ale anchetei a spus sâmbătă că este posibil ca cei trei ostatici să fi fost abandonaţi sau să fi evadat. La câteva sute de metri de locul unde au fost ucişi din greşeală, se afla o clădire pe care era inscripţionat mesajul „SOS”.

Pe clădire, pe care soldaţii au reperat-o miercuri, mai scria cu spray „Ajutor, trei ostatici”. Soldaţii au crezut la momentul respectiv că era o capcană, dar acum armata investighează o posibilă legătură cu incidentul de vineri.

„Încă mai căutăm să vedem dacă există o legătură între acea clădire şi ostatici”, a declarat oficialul, precizând că IDF va scana zona.

Armata i-a identificat vineri pe cei trei ostatici ca fiind Yotam Haim şi Alon Shamriz, din kibbutzul Kfar Aza, şi Samer Talalka, din kibbutzul Nir Am din apropiere, toţi răpiţi de Hamas la 7 octombrie. Toţi aveau mai puţin de 30 de ani.

„O tragedie insuportabilă, întreg statul e în doliu”

În prima sa reacție publică după ce s-a aflat că forțele israeliene au ucis din greșeală trei ostatici israelieni, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat: „Împreună cu întregul popor al Israelului, îmi plec capul în semn de profundă tristețe și deplâng căderea a trei dintre fiii noștri dragi care au fost luați ostatici, printre care Yotam Haim și Samar Talalka.”

„Aceasta este o tragedie insuportabilă. Întregul stat Israel este în doliu în această seară. Inima mea este alături de familiile îndurerate în aceste momente dificile. Îi întăresc pe bravii noștri războinici care urmăresc misiunea sacră de a-i întoarce pe răpiții noștri, chiar cu prețul propriilor vieți. Chiar și în această seară dificilă, ne vom pansa rănile, vom învăța lecțiile necesare și vom continua cu efortul nostru suprem de a întoarce acasă în siguranță toți ostaticii noștri”, a spus Netanyahu.

Ministrul apărării Yoav Gallant a transmis: „În aceste momente dificile, gândurile și inima mea sunt alături de familiile celor trei ostatici care au fost uciși din greșeală de focul IDF în Gaza.״

„Este un incident dureros pentru fiecare israelian. Trebuie să rămânem rezistenți și să continuăm să operăm – pentru ostatici, pentru cetățenii noștri și pentru soldații noștri. În această seară am vorbit cu șeful Statului Major General al Forțelor Armate despre detaliile acestui incident tragic pentru a trage imediat învățăminte”, a spus Gallant.

Proteste la Tel Aviv

În timp ce vestea incidentului s-a răspândit vineri seara târziu, sute de persoane s-au adunat în faţa Ministerul israelian al Apărării din Tel Aviv pentru a cere Guvernului lui Netanyahu să asigure eliberarea celor peste 130 de ostatici despre care Israelul crede că sunt încă reţinuţi în teritoriile controlate de Hamas, scrie AFP, conform News.ro.

Demonstranţii au agitat steaguri israeliene, au afişat pancarte şi au ţinut fotografii ale captivilor, cerând un acord imediat pentru eliberarea lor.

„Câte un ostatic moare cu fiecare zi ce trece”, spunea un mesaj scris pe o pancartă, în timp ce un steag israelian era stropit cu vopsea roşie, sugerând sângele.

„Singura modalitate de a-i elibera pe ostatici în viaţă este negocierea”, a spus Motti Direktor, un manifestant în vârstă de 66 de ani.

Merav Svirsky, sora lui Itay Svirsky, ostatic deţinut de Hamas, a declarat: „Ne aflăm aici după o seară şocantă şi mor de frică. Cerem un acord acum”.

Reacția SUA: „O greșeală tragică”

Moartea a trei ostatici israelieni împuşcaţi de soldaţii israelieni în Fâşia Gaza este o „greşeală tragică” şi o ştire „sfâşietoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

„Nu cred că este posibil să tragem concluzii mai ample din acest eveniment special şi despre ceea ce spune el despre capacitatea forţelor armate israeliene de a fi mai precise în acţiunile lor”, a adăugat John Kirby.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro