Sari direct la conținut

Cum au scapat Florica si Pescariu de acuzatii in dosarul Microsoft

HotNews.ro

Dinu Pescariu, Claudiu Florica si Dragos Stan scapa de urmarirea penala in dosarul Microsoft pentru fapte de dare de mita si cumparare de influenta deoarece le-au denuntat inainte ca DNA sa fi fost sesizat cu privire la aceste fapte, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Astfel, potrivit Noului Cod Penal, atat darea de mita, cat si cumpararea de influenta nu se pedepsesc daca fapta este denuntata „inainte ca organul de urmarire penala sa fi fost sesizat cu privirea la aceasta”. Or, desi exista o sesizare pe Fujitsu Siemens, cele doua fapte nu erau sesizate, iar Florica si Dinu Pescariu au devenit denuntatori in dosar.

Ce spune Codul Penal

Art.

290 Darea de mita

(1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, in conditiile aratate in

art. 289, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.

(2) Fapta prevazuta in alin. (1) nu constituie infractiune atunci cand mituitorul

a fost constrans prin orice mijloace de catre cel care a luat mita.

(3) Mituitorul nu se pedepseste daca denunta fapta mai inainte ca organul de

urmarire penala sa fi fost sesizat cu privire la aceasta

Art.

292 Cumpararea de influenta

(1) Promisiunea,oferirea sau darea de bani ori alte foloase, pentru sine sau pentru

altul, direct ori indirect, unei persoane care are influenta sau lasa sa se creada ca are

influenta asupra unui functionar public, pentru a-l determina pe acesta sa indeplineasca, sa nu indeplineasca, sa urgenteze ori sa intarzie indeplinirea unui act ce intra in indatoririle sale de serviciu sau sa indeplineasca un act contrar acestor indatoriri, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor

drepturi.

(2) Faptuitorul nu se pedepseste daca denunta fapta mai inainte ca organul de

urmarire penala sa fi fost sesizat cu privire la aceasta

Potrivit surselor HotNews.ro, nu este primul dosar in care denuntatorii nu sunt trimisi in judecata pentru ca au denuntat faptele inainte sa exista o sesizare penala pe numele lui.

Dorin Cocos, Dumitru Nicolae, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu au fost trimisi in judecata, in 23 martie, pentru fapte de coruptie in legatura cu modul in care au fost atribuite licente Microsoft, timp de zece ani, transmite Mediafax.

Instanta suprema, care va judeca dosarul, urmeaza sa decida marti daca va mentine masurile preventive in cazul celor patru. Dorin Cocos, Gabriel Sandu si Dumitru Nicolae au fost trimisi in judecata in arest la domiciliu, iar Gheorghe Stefan, in arest preventiv. Dorin Cocos este in continuare in arest, pentru ca pe numele sau mai este emis un mandat de arestare preventiva, in dosarul Alinei Bica disjuns din cel privind despagubirea ilegala de la ANRP.

Elena Udrea a fost si ea in arest preventiv in acest dosar, in perioada 11-17 februarie, ulterior fiind plasata in arest la domiciliu. In 25 februarie, Elena Udrea a fost arestata preventiv in dosarul „Gala Bute”.

In dosarul „Microsoft”, Dorin Cocos, Nicolae Dumitru si Gheorghe Stefan sunt acuzati de trafic de influenta si spalare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, de luare de mita si spalare de bani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro