Sari direct la conținut

Cum încearcă Ucraina să convingă SUA să îi permită să lovească ținte din interiorul Rusiei cu rachete ATACMS

HotNews.ro
Sistemul de rachete tactice al Armatei SUA (ATACMS), Foto: Handout / AFP / Profimedia
Sistemul de rachete tactice al Armatei SUA (ATACMS), Foto: Handout / AFP / Profimedia

SUA și-au dat acordul ca Ucraina să lovească, cu rachete ATACMS, ținte rusești de la graniță, dar nu și adâncul țării invadatoare, de teama unei escaladări. Kievul face la rândul său presiuni pe aliatul său occidental să dea unda verde, în timp ce Moscova lansează atacuri din ce în ce mai masive și continuă să ucidă civili. Așa că Ucraina a hotărât să meargă spre americani cu o listă punctuală de ținte. 

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a declarat, într-un interviu din 30 august, că a transmis înalților oficiali americani o listă de ținte rusești pe care Ucraina dorește să le atingă cu rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA, relatează Kyiv Independent.

Vestea a venit în momentul în care o delegație ucraineană a sosit la Washington pentru a se întâlni cu secretarul american al apărării Lloyd Austin și alți oficiali occidentali.

Kievul a susținut de mult timp că restricțiile privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune îi înăbușă efortul de război, în timp ce Washingtonul a susținut că permiterea Ucrainei să lovească adânc în teritoriul rus cu armele sale ar putea duce la escaladarea conflictului.

Ucraina a respins aceste argumente și a intensificat presiunea pentru ridicarea interdicției în ultimele săptămâni, pe fondul incursiunii în curs în regiunea Kursk a Rusiei. Casa Albă nu s-a clintit în privința poziției sale, în ciuda faptului că unii politicieni americani susțin cererile Kievului.

„Am explicat ce fel de capabilități avem nevoie pentru a proteja cetățenii împotriva terorii ruse pe care rușii ne-o provoacă, așa că sper că am fost auziți”, a declarat Umerov pentru CNN.

Potrivit ministrului, lista include aerodromurile folosite de armata rusă pentru a lansa lovituri împotriva centrelor de populație din întreaga Ucraine.

Țintele de pe listă se află în raza rachetelor cu rază lungă de acțiune, iar Kievul insistă să ridice restricțiile privind utilizarea ATACMS pentru a-și proteja oamenii și infrastructura, a adăugat Umerov.

„Ne ucid cetățenii. De aceea vrem să-i descurajăm, vrem să-i oprim, nu vrem să permitem aviației lor să se apropie de granițele noastre pentru a bombarda orașele”, a spus ministrul.

În iunie, SUA au permis Ucrainei să lovească ținte militare rusești dar doar în apropierea graniței și a menținut interdicția privind atacurile în adâncul Rusiei cu arme cu rază lungă de acțiune precum ATACMS.

Președintele Volodimir Zelenski a spus că ocuparea de către Ucraina a orașului rusesc Sudja, situat la mai puțin de 10 kilometri de granița cu Ucraina, arată că temerile occidentale cu privire la „liniile roșii” rusești sunt nefondate.

Țările occidentale au permis Ucrainei să-și folosească armele în incursiunea sa Kursk, dar SUA și Marea Britanie și-au menținut restricțiile privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune precum ATACMS sau Storm Shadow.

INTERVIURILE HotNews.ro