Cum justifică Parlamentul Letoniei decizia de retragere din tratatul minelor terestre

Legiuitorii letoni au votat miercuri pentru retragerea țării dintr-un tratat care interzice minele antipersonal, în condițiile în care statul baltic, care se învecinează cu Rusia, caută să își consolideze securitatea în contextul războiului din Ucraina, relatează AFP.
Letonia, stat membru al UE și al NATO, și alte țări din regiune au sporit cheltuielile pentru apărare pe fondul războiului dezlănțuit de Rusia împotriva Ucrainei în 2022, exprimându-și temerea că ele ar putea fi următoarele ținte ale Moscovei.
„Retragerea din Convenția de la Ottawa va oferi forțelor noastre armate o marjă de manevră în cazul unei amenințări militare pentru a folosi toate mijloacele posibile pentru a-i apăra pe cetățenii noștri”, a declarat Inara Murniece, președinta comisiei pentru afaceri externe, într-un comunicat emis de Parlamentul Letoniei.
Parlamentul a adoptat decizia de retragere din tratat cu o majoritate largă. Măsura va intra în vigoare la șase luni după notificarea oficială pe care o va trimite Letonia către Organizația Națiunilor Unite.
Convenția de la Ottawa a fost semnată de peste 160 de țări și teritorii, inclusiv de Ucraina, dar nu și de Statele Unite sau Rusia.
Tratatul le interzice părților semnatare să achiziționeze, să producă, să stocheze sau să utilizeze mine antipersonal, care sunt concepute pentru a fi îngropate sau ascunse pe sol. Astfel de dispozitive mutilează adesea victimele, care nu mor imediat, iar organizațiile neguvernamentale reclamă impactul pe care îl au pe termen lung pentru civili.
Letonia, Estonia, Lituania și Polonia au anunțat încă din martie că intenționează să se retragă din tratat.
„Având în vedere acest mediu de securitate instabil, marcat de agresiunea Rusiei (…), este esențial să fie evaluate toate măsurile de consolidare a capacităților noastre de descurajare și apărare”, au afirmat miniștrii apărării din cele patru state într-o declarație comună.
Cele patru țări s-au angajat, în ciuda retragerii, „să rămână angajate în dreptul internațional umanitar, inclusiv în protejarea civililor în timpul unui conflict armat”.
Finlanda a anunțat la rândul său, la începutul acestei luni, că intenționează să se retragă din Convenția de la Ottawa.
Ucraina, una dintre cele mai minate zone din lume
Serviciul de acțiune privind minele al Națiunilor Unite, sau UNMAS, avertiza în ianuarie că Ucraina este una dintre cele mai contaminate zone cu mine de pe planetă. Potrivit structurii, minele terestre și explozibilii continuă să reprezinte o amenințare gravă pentru civili, să împiedice dezvoltarea agricolă și să facă eforturile de reconstrucție mai periculoase.
Premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, anunța în aprilie că autoritățile țării au curățat 35.000 de kilometri pătrați plini de mine, de la începutul războiului lansat de Rusia în februarie 2022 și până în prezent, potrivit TVP World.
„Peste 174.000 de kilometri pătrați de teritoriu au fost afectați de război. Prin urmare, guvernul a identificat deminarea umanitară ca fiind una dintre prioritățile-cheie pentru redresare”, a declarat Shmyhal, care a precizat că teritoriul curățat cuprinde peste 1.000 de hectare de teren agricol.