Sari direct la conținut

Cum le-a cerut Kremlinul propagandiștilor să vorbească despre introducerea legii marțiale / Paralela cu pandemia de COVID-19

HotNews.ro
Dmitry Peskov și Vladimir Putin, Foto: MAXIM SHEMETOV / AFP / Profimedia
Dmitry Peskov și Vladimir Putin, Foto: MAXIM SHEMETOV / AFP / Profimedia

Kremlinul le-a transmis propagandiștilor de la televiziunile și ziarele rusești un set de instrucțiuni specifice cu privire la modul în care trebuie vorbit despre legea marțială decretată de Vladimir Putin miercuri, scrie Meduza.

Jurnaliștii de la acest site de investigații pe care autoritățile ruse l-au interzis încă din luna martie afirmă că au obținut o copie a documentului care reprezintă în practică un „manual” despre ce trebuie să li se spună telespectatorilor și cititorilor ruși cu privire la legea marțială.

Noile „recomandări” încep cu un punct cheie:

„Este important să liniștim publicul – nimic semnificativ nu s-a schimbat!”

În sprijinul acestei teze, propagandiştii ar trebui să afirme că legea marţială a fost declarată „doar în patru teritorii” (adică în teritoriile ucrainene anexate) și că aceasta era introdusă aici oricum înainte de unirea cu Rusia sau că reprezenta „starea în fapt” a lucrurilor.

Documentul recomandă de asemenea ca restricțiile care au fost introduse în alte regiuni să fie explicate prin preocuparea față de „protecția infrastructurii esențiale”.

Kremlinul compară declararea legii marțiale cu pandemia de COVID-19

Ca linie directoare, Kremlinul „sfătuiește” propagandiștii să facă o paralelă între introducerea legii marțiale anunțată miercuri și gestionarea pandemiei de COVID-19.

Atunci, ca și acum, guvernatorii ruși au primit puteri suplimentare iar la nivel federal premierul Mihail Mișustin și primarul Moscovei Serghei Sobianin coordonau activitatea.

În textul întocmit de Administrația Prezidențială a lui Putin propagandiștilor li se „recomandă” să se concentreze asupra faptului că oficialii vor fi angajați acum în „mobilizarea industriei, orientarea economiei pentru a lucra sub indicațiile armatei și luarea de măsuri pentru sprijinirea mobilizaților și a familiile lor.”

„Să fie folosită experiența luptei cu coronavirusul, când totul s-a schimbat rapid”, subliniază cei care au redactat documentul.

Propagandiștii ruși, dar și Putin personal, au susținut constant că Rusia a tratat foarte eficient pandemia de COVID-19, în pofida numărului mare de morți.

Urmărește ultimele evoluții din a 239-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro