Sari direct la conținut

Cum s-a finalizat discuția contabililor cu reprezentanții Ministerului de Finanțe

HotNews.ro
contabil, Foto: Dreamstime.com
contabil, Foto: Dreamstime.com

Discuția Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) cu reprezentanții Ministerului de Finanțe pe temele e-TVA și e-Factura s-au finalizat după circa 2 ore de discuții.

HotNews.ro a discutat cu Robert Șova, vicepreședinte și purtător de cuvânt CECCAR, pentru a afla ideile din cadrul întâlnirii.

Reprezentanții CECCAR au propus eliminarea notei justficative pentru că nu este normal să se plece de la premisa că firma a greșit, mai ales că ANAF nu are toate datele de care are nevoie când emite un decont precompletat.

De asemenea, ei le-au amintit celor de la Ministerul Finanțelor că din 2025 toate firmele vor depune SAF-T, iar decontul precompletat nu-și mare are rostul.

Cei de la Finanțe au spus că trebuie să fie un „double check”, adică o verificare dublă. De asemenea, s-au arătat deschiși la modificarea termenelor, fiind menționat faptul că se dorește aplicarea de la 1 ianuarie 2025 și au promis că de acum încolo „vor fi consultați” înainte de marile schimbări fiscale.

În legătură cu e-Factura, CECCAR a cerut o reanalizare a extinderii în relația B2C (adică cu persoanele fizice). În plus, au proprus ca termenul să fie de 5 zile lucrătoare de la data intrării în contabilitate pentru că sunt foate multe firme mici care au nevoie de acest lucru.

Joi dimineață, la ora 10:00, CECCAR va trimite la Ministerul Finanțelor un set de măsuri pentru modificarea celor două OUG: 69 și 70.

Sursă foto: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro