e-TVA de la 1 august 2024, dar în loc de simplificare, situația se complică în practică / Ce arată procedura Ministerului Finanțelor – DOCUMENT
e-TVA ar trebui să fie operațională de la 1 august 2024, conform OUG 116/2023. Acum, Ministerul Finanțelor a pregătit procedura. Aceasta se va aplica în august pentru operațiunile efectuate începând cu data de 1 iulie 2024. Deși ar trebui să vină cu o simplificare în privința contribuabililor, în practică va pune firmele să muncească puțin mai mult pentru a-i explica Fiscului de ce datele transmise nu se potrivesc. În plus, și Fiscul va munci în plus pentru a pune cap la cap informațiile.
e-TVA reprezintă, de fapt, un decont precompletat de TVA.
“Decontul precompletat RO e-TVA conține date și informații privind operațiunile economice declarate de către persoanele impozabile și transmise în sistemele informatice ale Ministerului Finanțelor și Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Acesta se transmite, pentru fiecare perioadă fiscală de raportare, persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, prin intermediul Spațiului privat virtual, până la data de 20 inclusiv a fiecărei luni următoare încheierii perioadei fiscale”, spune Ministerul Finanțelor.
Proiect OUG procedura e-TVA – click pentru a deschide
Ce se va întâmpla în practică, potrivit documentului
După primirea decontului precompletat RO e-TVA, firmele trebuie să verifice datele și informațiile precompletate în concordanță cu operațiunile impozabile realizate și starea de fapt fiscală.
Valorificarea datelor și informațiilor din decontul precompletat RO e-TVA se va realiza de către ANAF, prin identificarea diferențelor dintre datele și informațiile din decontul precompletat RO e-TVA și cele din decontul de taxă pe valoarea adăugată.
În situația în care după depunerea decontului de taxă pe valoarea adăugată de către firme se identifică diferențe semnificative între valorile precompletate, ANAF va notifica persoana impozabilă prin intermediul Spațiului privat virtual.
*Prin diferențe semnificative se înțeleg valorile care depășesc pragul de semnificație ce îndeplinește condițiile cumulative de minim 20% în cotă procentuală și o valoare absolută de minim 1.000 lei, rezultate din compararea valorilor înscrise în rândurile din decontul de taxă pe valoarea adăugată depus de persoana impozabilă, cu cele corespunzătoare rândurilor din decontul precompletat RO e-TVA.
După identificarea diferențelor semnificative, transmiterea acestora se realizează până la
data de 5 a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de taxă pe valoarea adăugată prin intermediul formularului electronic de notificare „Diferențe operațiuni impozabile RO e-TVA” în Spațiul privat virtual.
În situația în care se identifică diferențe sub pragul de semnificație, ANAF, în baza analizei de risc, poate transmite notificarea „Diferențe operațiuni impozabile RO e-TVA”.
Mai mult, firma în cauză are obligația transmiterii Notei justificative privind diferențe RO e-TVA prin mijloacele electronice, ca rezultat al verificărilor realizate asupra diferențelor comunicate prin notificarea Diferențe operațiuni impozabile RO e-TVA.
Termenul de transmitere a Notei justificative privind diferențe RO e-TVA este de 10 zile de la data primirii notificării Diferențe operațiuni impozabile RO e-TVA.
Ce sancțiune este la e-TVA / Cine nu trimite Nota are un risc fiscal
În plus, vor fi și sancțiuni.
Constituie contravenție și se pedepsește cu amendă între 2.000 lei și 10.000 lei dacă fapta nu este săvârșită în alte condiții încât să constituie infracțiune neîndeplinirea obligațiilor persoanei impozabile. Adică pentru netrimiterea notelor justificative.
De asemenea, netrimiterea Notei justifficative reprezintă un risc fiscal.
Selectarea persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA ce urmează a fi supuse inspecției fiscale sau controlului antifraudă se realizează în funcție de nivelul riscului fiscal stabilit pe baza analizei de risc.
Se consideră că persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA prezintă un risc de rambursare necuvenită a TVA și dacă se regăsesc în cel puțin una dintre următoarele situații:
- Nu depune în termenul legal „Nota justificativă privind diferențe RO e-TVA”;
- Există diferențe semnificative și nu au fost prezentate informații și date complete și/sau concludente prin intermediul documentului „Nota justificativă privind diferențe RO e-TVA”, ce pot conduce la restituirea unor sume necuvenite și concomitent existența riscului unor fapte de evaziune fiscală
Sursă foto: Dreamstime.com