Sari direct la conținut

Cum va finanța statul cluburile sportive pentru copii și juniori: Vor fi criterii de selecție pentru fiecare ramură de sport – proiect

HotNews.ro
Copii la un meci de fotbal din Liga 1. Foto: Inquam Photos / Gyozo Baghiu
Copii la un meci de fotbal din Liga 1. Foto: Inquam Photos / Gyozo Baghiu

Alocarea de bani publici pentru copiii și juniorii din cadrul cluburilor sportive de drept privat va ține cont de norme și criterii de selecție specifice fiecărei ramuri de sport, implementate de federațiile sportive naționale, potrivit unui proiect de Ordonanță de Guvern pus în dezbatere publică. Scopul acestui sprijin financiar este descoperirea tinerelor talente, care integrate în sistemul competițional adecvat, să obțină performanțe sportive la nivel național și internațional, argumentează Guvernul.

Agenția Națională pentru Sport a pus în consultare publică, în 2 august, un proiect care vizează crearea unui mecanism de sprijin financiar care să permită direcționarea de fonduri publice, potrivit unor criterii clare, predictibile și transparente.

  • „Alocațiile bugetare (…) se acordă pe baza clasificării grupelor de copii și juniori din cadrul secțiilor pe ramură de sport ale cluburilor sportive de drept privat, realizate de către federațiile sportive naționale.
  • Clasificarea se va realiza prin raportare la normele și criteriile de selecție specifice fiecărei ramuri de sport, în scopul promovării sportivilor la loturile naționale, care vor fi adoptate prin hotărâre a Guvernului în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului act normativ”, se arată în proiectul de ordonanță.

Fondurile vor fi destinate exclusiv sprijinirii și dezvoltării activității sportive la nivel de copii și juniori, iar modul de alocare a banilor se va stabili printr-un mecanism de sprijin financiar aprobat prin hotărârea Guvernului, se mai arată în proiect.

Ciolacu: Pentru fiecare leu cheltuit de FRF sau cluburi, statul va aloca, de asemenea, un leu

În contextul performanţei obţinute de naţionala de fotbal a României la campionatul european Euro 2024, Guvernul a adoptat, în data de 4 iulie, un memorandum privind finanțarea de la bugetul de stat a dezvoltării sportului la copii și juniori.

  • „Cred că după performanța fotbaliștilor noștri la Euro 2024, care a declanșat emoție și mândrie națională, trebuie să facem pași concreți ca să asigurăm naționalei o resursă constantă de tineri valoroși.
  • De aceea, aprobăm un memorandum prin care finanțăm de la bugetul de stat academiile de fotbal publice sau private, pe baza clasificării făcute de Federația Română de Fotbal.
  • Pentru fiecare leu cheltuit de FRF sau cluburi, statul român va aloca, de asemenea, un leu. Singura condiție este ca destinația exclusivă a finanțării să fie pentru copii si juniori”, a declarat atunci Marcel Ciolacu.

Ramura sportivă fotbal va pilota noul mecanism de finanțare, având în vedere faptul că, la nivelul Federației Române de Fotbal a fost deja demarat procesul de clasificare pe baza standardelor de calitate a academiilor, cluburilor cu activitate de copii și juniori și centrelor de fotbal juvenil din România, potrivit informațiilor HotNews.ro.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat atunci că acest memorandum vizează și alte competiții și sporturi la nivel de copii și juniori și că va fi urmat de alte acte normative care să stabilească în mod concret cadrul legislativ și parametrii de finanțare a sportului pentru copii și juniori.

INTERVIURILE HotNews.ro