Sari direct la conținut

Bani de la buget pentru cluburile de fotbal de copii și juniori. Ciolacu: Pentru fiecare leu cheltuit de FRF sau cluburi, statul va aloca, de asemenea, un leu

HotNews.ro
Copii la un meci de fotbal din Liga 1. Foto: Inquam Photos / Gyozo Baghiu
Copii la un meci de fotbal din Liga 1. Foto: Inquam Photos / Gyozo Baghiu

Guvernul va aproba joi un memorandum prin care vor fi finanțate de la bugetul de stat academiile de fotbal publice sau private, pe baza clasificării făcute de Federația Română de Fotbal. „Pentru fiecare leu cheltuit de FRF sau cluburi, statul român va aloca, de asemenea, un leu. Singura condiție este ca destinația exclusivă a finanțării să fie pentru copii si juniori”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

UPDATE 15:16 Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat la finalul ședinței că Executivul a aprobat acest memorandum.

  • „Acest Memorandum este menit să aibă o adresabilitate cât mai vastă a altor competitții și sporturi la nivel de copii și juniori. Memorandumul este declarația de intenție foarte fermă a guvernului, dar trebuie urmat de acte acte normative care să stabileasca în mod concret cadrul legislativ și parametrii de finanțare a sportului pentru copii și juniori”, a declarat Mihai Constantin.

Anunțul premierului vine după performanța României la Euro 2024.

„Cred că după performanța fotbaliștilor noștri la Euro 2024, care a declanșat emoție și mândrie națională, trebuie să facem pași concreți ca să asigurăm o naționalei o resursă constantă de tineri valoroși. De aceea, aprobăm un memorandum prin care finanțăm de la bugetul de stat academiile de fotbal publice sau private, pe baza clasificării făcute de Federația Română de Fotbal. Pentru fiecare leu cheltuit de FRF sau cluburi, statul român va aloca, de asemenea, un leu. Singura condiție este ca destinația exclusivă a finanțării să fie pentru copii si juniori”, a spus Ciolacu.

Premierul a dat ca exemplu „modelul de succes pus în practică de Gică Hagi și Gică Popescu la Academia de la Constanța.

„Actuala națională are mulți jucători crescuți acolo, trebuie să recunoaștem asta, să ne înclinăm în fața lui Hagi și să multiplicăm acest exemplu la nivel național”, a spus Ciolacu.

Anterior ședinței de Guvern, surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro, că Executivul pregătește crearea unui mecanism de sprijin financiar prin care se vor aloca fonduri de la buget pentru dezvoltarea sportului la categoria copii și juniori, un memorandum în acest sens fiind pe agenda de joi.

„Ramura sportivă fotbal va pilota noul mecanism de finanțare, având în vedere faptul că, la nivelul Federației Române de Fotbal a fost deja demarat procesul de clasificare pe baza standardelor de calitate a academiilor, cluburilor cu activitate de copii și juniori și centrelor de fotbal juvenil din România”, potrivit informațiilor HotNews.ro.

„Această clasificare va conduce la dezvoltarea pepinierelor fotbalistice, conferindu-le acestora reputația necesară pentru noi surse de finanțare, cât și la lărgirea bazinului de selecție în cadrul comunităților, fixând premisele performanței pe termen lung”, au precizat, pentru HotNews.ro, surse guvernamentale.

Guvernul are pe agenda ședinței de joi o analiză referitoare la memorandumul cu tema: „Crearea unui mecanism de sprijin financiar pentru dezvoltarea sportului la categoria copii și juniori”

INTERVIURILE HotNews.ro