Sari direct la conținut

Cum va influența atacul asupra lui Trump șansele acestuia la președinție: „Reagan a crescut cu 22% în sondaje după tentativa de asasinat”

HotNews.ro
Cum va influența atacul asupra lui Trump șansele acestuia la președinție: „Reagan a crescut cu 22% în sondaje după tentativa de asasinat”
Donald Trump, evacuat după ce a fost rănit de un glonț la un miting electoral din Pennsylvania - FOTO: Gene J. Puskar / AP / Profimedia

Atacul asupra fostului președinte american Donald Trump a mărit șansele acestuia de a recâștiga Casa Albă, iar tranzacțiile financiare bazate pe ipoteza că va fi învingător în alegerile prezidențiale vor crește săptămâna viitoare, au spus duminică mai mulți investitori pentru Reuters.

Înainte de atac, piețele au reacționat la perspectiva unei președinții Trump prin aprecierea dolarului și poziționări pentru o curbă de creștere a randamentelor obligațiunilor americane mai abruptă, iar acest gen de tranzacții s-ar putea consolida în săptămâna următoare, a declarat Rong Ren Goh, manager de portofoliu la Eastspring Investments din Singapore.

„Atacul armat este de natură să consolideze sprijinul lui Trump și nu face decât să sporească și mai mult impulsul pozitiv de care s-a bucurat după dezbaterile prezidențiale de acum două săptămâni”, a mai spus Rong Ren Goh.

„Reagan a crescut cu 22% în sondaje după tentativa de asasinat”

Atacul de sâmbătă, prima oară când un președinte american este împușcat de la tentativa de asasinat din 1981 asupra președintelui republican Ronald Reagan, ar putea schimba total cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, în condițiile în care Trump și Biden erau relativ aproape în sondaje până acum.

„Din ce îmi aduc aminte, Reagan a crescut cu 22 de procente în sondaje după tentativa sa de asasinat. Este probabil ca la alegeri să fie consemnată o victorie zdrobitoare (a lui Trump). Asta reduce probabil incertitudinile”, a declarat Nick Ferres, director de investiții la Vantage Point Asset Management.

Liderii mondiali și politicienii americani au condamnat atacul, în timp ce unii mari directori de companii americane, printre care și șeful Tesla, Elon Musk, sau managerul de fonduri speculative Bill Ackman, au anunțat oficial că îl sprijină pe Trump.

De la prestația slabă în fața lui Trump în cadrul dezbaterii de acum două săptămâni, Biden s-a confruntat cu îndoieli tot mai mari în rândul donatorilor, susținătorilor și democraților săi cu privire la capacitatea sa de a-l învinge pe Trump și de a face față cerințelor funcției.

Imigrația și economia au fost principalele preocupări pentru alegătorii americani și, potrivit sondajelor Reuters/Ipsos, aceștia îl văd pe Trump drept candidatul cel mai bun pentru economie, chiar dacă Casa Albă a lui Biden încearcă să capitalizeze faptul că Statele Unite au o economie solidă, cu o inflație în scădere și un șomaj scăzut.

„Trump a fost întotdeauna mai pro-piață”

Analiștii din piețele financiare se așteaptă ca, dacă Trump va ajunge președinte, Statele Unite să aibă o politică comercială mai dură, mai puține reglementări și reguli mai permisive privind schimbările climatice.

Investitorii se așteaptă, de asemenea, la o prelungire a reducerilor fiscale pentru corporații și persoane fizice care expiră anul viitor, ceea ce alimentează îngrijorările cu privire la creșterea deficitelor bugetare sub Trump.

„Trump a fost întotdeauna mai pro-piață. Problema cheie în perspectivă este dacă politica fiscală rămâne iresponsabil de relaxată și implicațiile pe care le-ar putea avea asupra inflației (reînnoite) și asupra traiectoriei viitoare a ratelor dobânzilor”, a declarat Ferres.

„În cazul celor cinci alegeri prezidențiale din ultimii 20 de ani, încrederea directorilor executivi, sentimentul consumatorilor și, în special, optimismul întreprinderilor mici au evoluat mai favorabil ca răspuns la victoriile republicanilor decât la victoriile democraților”, au spus și analiștii de la Goldman Sachs.

„În măsura în care îmbunătățirea sentimentului conduce la o creștere a cheltuielilor și a investițiilor, o victorie a lui Trump ar putea stimula perspectivele de profit pentru unele întreprinderi, chiar și fără schimbări substanțiale de politici”, au adăugat aceștia.

INTERVIURILE HotNews.ro