Sari direct la conținut

Cursă contracronometru. Peste 200 persoane dispărute în urma cutremurului din Japonia, iar speranţa de a găsi supravieţuitori scade / Bilanţul morţilor – 94

HotNews.ro
Cutremur puternic în Japonia, în 1 ianuarie, Foto: Fuminori Ogane / AP / Profimedia
Cutremur puternic în Japonia, în 1 ianuarie, Foto: Fuminori Ogane / AP / Profimedia

Forțele de intervenție duc o luptă contracronometru, în căutarea celor peste 200 de persoane încă dispărute după cutremurul devastator produs de Anul Nou în Japonia. Perioada critică de 72 de ore pentru găsirea supravieţuitorilor s-a încheiat joi seară, potrivit BBC. Cel mai recent bilanț indică cel puțin 94 de morți și 460 de răniți.

Forţele de autoapărare ale Japoniei au dublat la 4.600 numărul echipajelor care participă la acţiunile de căutare, a transmis agenţia de ştiri Kyodo, conform News.ro. Se crede că mulţi oameni sunt prinşi sub locuinţele prăbuşite – cei mai mulţi în oraşele Suzu şi Wajima.

Potrivit celui mai recent bilanț anunțat de către prefectura Ishikawa, unde se află Peninsula Noto lovită de cutremur, dezastrul a făcut cel puțin 94 de morți, iar 222 de persoane sunt încă date dispărute. Dimineaţă, aceleaşi autorităţi anunţaseră că 242 de persoane erau date dispărute.

Două femei în vârstă au putut fi scoase în viaţă joi de sub dărâmături, însă speranţele de a găsi alţi supravieţuitori se diminuează după ce termenul de 72 de ore, considerat crucial pentru salvarea de vieţi după un dezastru natural, a expirat. Condiţiile meteorologice de iarnă, cu ninsori aşteptate duminică, complică şi mai mult căutările.

Cel puţin 460 de persoane au fost rănite în urma cutremurului şi a sutelor de replici care au urmat, potrivit autorităţilor din Ishikawa. Un tsunami a lovit, de asemenea, coasta şi valuri de peste un metru înălţime au măturat cheiurile, casele şi drumurile de la malul mării.

Câteva sute de persoane ale căror case au fost distruse sunt găzduite în centre de primire.

Zeci de mii de locuitori nu au încă electricitate şi apă, în timp ce sute rămân izolaţi din cauza alunecărilor de teren şi a drumurilor blocate. Unele zone au devenit instabile în urma cutremurului principal care s-a produs în ziua de Anul Nou, la ora 16:10 (07:10 GMT), având magnitudinea 7,5, potrivit Serviciului de Prospectare Geologică al SUA (USGS), sau 7,6 conform JMA, dar şi a celor câteva sute de replici, unele puternice, şi a tsunamiului.

„Nu vom renunţa”, a afirmat premierul japonez Fumio Kishida, vineri, după o întâlnire cu oficialii responsabili pentru răspunsul la dezastre. Kishida le-a cerut salvatorilor şi voluntarilor să nu neglijeze niciun detaliu pentru a ajunge la comunităţile afectate.

Japonia a afirmat că va aloca 4,74 miliarde de yeni (34 de milioane de dolari) din rezervele bugetare pentru a acorda asistenţă victimelor.

Imaginile din satelit arată amploarea dezastrului

Sute de clădiri din Peninsula Noto au fost distruse complet sau parţial în urma cutremurului. Imaginile din satelit furnizate de Maxar Technologies arată amploarea dezastrului.

Înainte și după

Sursa foto: Handout / AFP / Profimedia

Masuhiro Izumiya, primarul din Suzu, a declarat că „practic, nicio casă nu mai este în picioare” în acest mic oraş situat în vârful Peninsulei Noto, potrivit televiziunii TBS. „Aproximativ 90% dintre case sunt distruse total sau aproape total (…). Situaţia este catastrofală”, a adăugat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro