Sari direct la conținut

Curtea Supremă a SUA se va pronunța în premieră asupra tratamentelor pentru schimbarea sexului minorilor

HotNews.ro
Curtea Supremă a SUA se va pronunța în premieră asupra tratamentelor pentru schimbarea sexului minorilor
Curtea Suprema a SUA (Foto: Stefani Reynolds / AFP / Profimedia)

Curtea Supremă a Statelor Unite s-a sesizat pentru prima oară în problema tratamentelor de tranziție a sexului pentru minorii transsexuali, acceptând să examineze constituţionalitatea unei legi adoptate de statul conservator Tennessee, relatează agențiile AFP și Reuters, citate de News.ro.

Legea din Tennessee, validată de o curte federală de apel, le interzice minorilor care nu se recunosc în sexul de la naştere accesul la inhibitori ai pubertăţii, la tratamente hormonale şi la intervenţii chirurgicale de schimbare a sexului.

Familia unei minore din acest stat, susţinută de organizaţii de apărarea drepturilor omului şi de către administraţia preşedintelui democrat Joe Biden, a sesizat Curtea Supremă cu privire la constituţionalitatea acestei legi, pe care o consideră discriminatorie.

Curtea a acceptat această cerere luni şi urmează să examineze în următoare sesiune – în perioada octombrie 2024-iulie 2025 – dacă legea din Tennessee încalcă o prevedere a celui de-al 14-lea Amendament al Constituţiei cu priviree la „protecţia egală” a cetăţenilor, deorece privează persoane transsexuale de tratamente autorizate în cazul altora.

Procedurile de schimbare a sexului minorilor, interzise de peste 20 de state americane

În argumentele scrise, depuse la Curte în februarie, consiliera juridică a administraţiei Biden, Elizabeth Prelogar, a invocat „consensul medical zrobitor în favoarea tratamentelor medicale” în cazul adolescenţilor transsexuali.

Tennessee argumentează în schimb că intervenţiile cu tratamente hormonale sau chirurgicale pot provoca „sechele potenţial ireversibile” în urma unei „explozii de diagnostice de disforie de gen”.

Disforia de gen desemnează starea de suferinţă trăită de către copii sau adolescenţi din cauza inadecvării între identitatea lor de gen şi sexul de la naştere.

Într-o altă procedură vizând o lege similară din statul Idaho, Curtea Supremă a autorizat în aprilie intrarea în vigoare provizorie a legislației, până când se pronunţă pe fond.

Peste 20 de state americane au adoptat legi în acest sens.

Legea din Idaho prevede urmărirea penală a profesioniştilor din domeniul sănătăţii care asigură diverse tratamente cu inhibitori ai pubertăţii, hormoni sau anumite acte chirurgicale asupra minorilor.

Curtea Supremă americană a ridicat suspendarea – fără să se pronunţe asupra acestei legi -, însă i-a autorizat pe reclamanţi să beneficieze de aceste tratamente.

INTERVIURILE HotNews.ro