Sari direct la conținut

Cutia neagră a avionului ATR 72 care s-a prăbușit în Brazilia doar adâncește misterul privind cauzele accidentului

HotNews.ro
Cutia neagră a avionului ATR 72 care s-a prăbușit în Brazilia doar adâncește misterul privind cauzele accidentului
Anchetatorii brazilieni au recuperat cutia neagră a avionului ATR 72 care s-a prăbușit în Vinhedo pe 9 august, FOTO: Miguel Schincariol / AFP / Profimedia Images

Autoritățile care investighează prăbușirea avionului ATR 72 în Brazilia săptămâna trecută într-un accident care a ucis toate cele 62 de persoane de la bord au recuperat acum cutia neagră a aeronavei, însă înregistrările din carlingă nu oferă o explicație imediată pentru cauza tragediei, relatează televiziunea Globo, citată de Reuters.

Transcrierea discuțiilor din carlingă arată că pilotul și copilotul său au observat o pierdere bruscă de altitudine cu aproximativ un minut înainte ca aeronava să se izbească de sol. Informația a fost transmisă jurnaliștilor de la TV Globo sub condiția anonimității de surse care lucrează la investigație.

Potrivit televiziunii braziliene, înregistrarea audio are aproximativ două ore, în ea putând fi auzit la un moment dat cum copilotul îl întreabă pe pilot ce se întâmplă și spunându-i că avionul are nevoie de „mai multă propulsie” pentru a se stabiliza.

Avionul, un ATR 72 deținut de compania braziliană Voepass, se îndrepta spre Sao Paulo din Cascavel, o localitate din statul Parana aflat în sudul Braziliei. El s-a prăbușit în jurul orei 13:30 în orașul Vinhedo, la aproximativ 80 de kilometri nord-vest de Sao Paulo.

Toate persoanele aflate la bord au murit, însă nicio persoană de la sol nu a fost rănită.

Piloții aeronavei ATR 72 nu au raportat nicio problemă turnului de control

Înregistrări video distribuite pe rețelele de socializare imediat după accident au arătat cum aeronava plonjează necontrolat înspre sol, înainte de a se izbi de pământ în spatele unui pâlc dintr-o zonă rezidențială.

Înregistrările din carlingă doar adâncesc deocamdată misterul legat de cauzele prăbușirii în condițiile în care piloții nu au raportat vreo urgență la bord și nici condiții meteorologice adverse.

TV Globo a transmis că investigatorii nu cred că analiza înregistrării audio va putea oferi o explicație pentru cauzele prăbușirii.

Sursa citată a afirmat de asemenea că autoritățile nu au identificat pe înregistrare niciun sunet caracteristic, cum ar fi de exemplu cel produs de un incendiu la bord, probleme mecanice ale motoarelor sau cele cu sistemul electric.

O dificultate suplimentară ține de faptul că înregistrarea nu este foarte clară, potrivit surselor din anchetă.

Singura pistă pe care o au acum anchetatorii este o posibilă acumulare de gheață pe aripile avionului, deși aceasta este mai mult speculativă.

Cenipa, autoritatea braziliană de investigare a accidentelor aeriene, nu a dorit să comenteze informațiile.

INTERVIURILE HotNews.ro