Dacă extratereștrii ne depistează ei primii, ce semne de inteligență vor putea vedea?

Una dintre principalele probleme în ceea ce privește căutarea vieții extraterestre inteligente ține de faptul că este dificil să ne imaginăm, dincolo de stereotipurile de la Hollywood, tipurile de ființe care ar putea exista dincolo de raza telescoapelor noastre. O echipă de cercetători și-a propus o abordare diferită și și-a publicat acum rezultatele, arată Gizmodo.
Deși o planetă cu viață și tehnologie apropiate ca nivel cu ale noastre ar putea fi rară, studierea modului în care astfel de ființe ar putea detecta Pământul ne poate ajuta să ne îmbunătățim propria căutare a vieții inteligente. Pornind de la acest raționament, o echipă de cercetători de la Institutul pentru Căutarea Vieții Extraterestre Inteligente, faimosul SETI, a analizat cum ar putea o „planetă geamănă a Pământului” să detecteze dovezi ale existenței umanității pe planeta noastră, având în vedere standardele noastre tehnologice actuale.
Studiul lor teoretic a fost la începutul săptămânii în revista The Astronomical Journal.
„Unul dintre cele mai satisfăcătoare aspecte ale acestei cercetări a fost utilizarea SETI ca o oglindă cosmică. Cum arată Pământul pentru restul galaxiei? Și cum ar fi percepute impacturile noastre actuale asupra planetei?”, a afirmat Sofia Sheikh, coordonatoarea studiului, într-un comunicat publicat de SETI. „Deși nu putem cunoaște, bineînțeles, răspunsul, acest studiu ne-a permis să extrapolăm și să ne imaginăm ce am putea presupune dacă am descoperi vreodată o planetă cu, să zicem, concentrații ridicate de poluanți în atmosferă”, a explicat ea.
Extratereștrii vor vedea, înainte de orice, „tehnosemnăturile” civilizației noastre
Prin urmare, Sheikh și echipa sa au studiat „tehnosemnăturile” Pământului: semne potențiale ale existenței unei vieți inteligente cu tehnologie avansată, precum semnale radio, lumină artificială și/sau emisii de dioxid de azot. Emisiile de NO2 sunt considerate un indicator al vieții inteligente deoarece majoritatea lor apar pe Pământ în urma activităților umane, în special cele industriale.
Instrumentele noastre actuale sau cele care vor fi disponibile în curând au capacitatea de a detecta emisii de dioxid de azot până la o distanță de 5,7 ani-lumină, mai departe decât cea mai apropiată stea de Pământ, după Soare.
Totuși, cercetătorii au descoperit că cele mai puternice semnale radio, precum cele emise anterior de acum prăbușitul Observator Arecibo, reprezintă cea mai perceptibilă „tehnosemnătură” a Pământului – care ar putea fi detectată de la o distanță de până la 12.000 de ani-lumină.
„Scopul nostru cu acest proiect a fost să readucem SETI cu picioarele pe Pământ pentru un moment și să ne gândim unde ne aflăm cu adevărat astăzi în ceea ce privește tehnosemnăturile Pământului și capacitățile noastre de detecție”, a spus Macy Huston de la Universitatea din California, Berkeley, coautoare a studiului.
„În SETI, nu ar trebui să presupunem niciodată că alte forme de viață și tehnologie ar fi exact ca ale noastre, dar cuantificarea a ceea ce înseamnă ‘ale noastre’ ne poate ajuta să punem căutările SETI în perspectivă”, a explicat ea.
Alte semne ale unei civilizații inteligente devin mai evidente pe măsură ce te apropii de o planetă
Într-un scenariu ipotetic, cu cât o civilizație extraterestră este mai aproape de Pământ, cu atât ar detecta mai multe tehnosemnături – adesea captând mai multe semnale simultan.
Pe lângă semnalele radio și emisiile de dioxid de azot, aceasta ar putea observa în cele din urmă și alte semnături artificiale, precum cele produse de sateliți, lasere, insule de căldură și luminile orașelor.
„Avem o constelație amplă de tehnosemnături pe toate lungimile de lundă, iar cu cât observatorul se apropie mai mult, cu atât devine mai vizibilă această constelație”, au scris cercetătorii în studiu. Echipa lui Sheikh susține că este prima care a studiat tehnosemnăturile în ansamblu, mai degrabă decât individual.
Deși cercetătorii care au participat la studiu nu sunt adepți ai teoriei multiversului și consideră că Pământul nu are o planetă geamănă undeva în infinitul spațiului, ei subliniază că analizarea propriilor „tehnosemnături” ale omenirii ne poate ajuta totuși să înțelegem mai bine dovezile vieții și, în consecință, modul în care să o căutăm .