Sari direct la conținut

Danemarca anunță un plan amplu de modernizare a armatei: „Sarcina este imensă”

HotNews.ro
Soldati danezi, Foto: Bo Amstrup / AFP / Profimedia
Soldati danezi, Foto: Bo Amstrup / AFP / Profimedia

Danemarca a anunţat joi că vrea să investească 38 de miliarde de coroane (5,09 miliarde de euro) în următorii zece ani pentru modernizarea sectorului său de apărare, informează AFP și Agerpres.

„Circa 27 de miliarde de coroane pentru material de apărare, clădiri, tehnologii informatice şi personal pentru a face faţă provocărilor acumulate (…) şi 11 miliarde de coroane suplimentare” pentru noile investiţii, a anunţat Ministerul Apărării danez într-un comunicat, apreciind că situaţia geopolitică actuală necesită „mai multe resurse pentru a asigura apărarea”.

„Timp de mulţi ani, situaţia politicii de securitate a făcut ca apărarea daneză să plătească un tribut greu”, a subliniat ministrul danez al apărării Troels Lund Poulsen într-un comunicat.

„În acelaşi timp, trebuie să recunoaştem că noi, politicienii, am luat decizii (…) bazate pe ipoteze ce s-au dovedit incorecte. Aceasta înseamnă că ne confruntăm acum cu o sarcină majoră: restaurarea fundaţiilor apărării înainte de consolidarea lor”, a adăugat el.

Șeful forțelor armate daneze vorbește de o sarcină „imensă”

Acest anunţ intervine după un audit al forţelor armate daneze menit să pregătească negocierile pentru bugetul apărării începând din 2024 şi care a scos la iveală uzura echipamentelor şi a cazărmilor şi provocările din domeniul tehnologiilor informatice, în special pentru a răspunde noilor exigenţe în materie de digitalizare.

Pentru şeful Statului Major al Apărării din Danemarca, Flemming Lentfer, nevoia de noi soldaţi este de asemenea stringentă.

„Sarcina este imensă. Aceasta nu este ceva ce se rezolvă într-un an sau doi”, a subliniat Lentfer în timpul unei conferinţe de presă.

După ce a anunţat o majorare a cheltuielilor sale militare în 2022, în urma declanşării invaziei ruse asupra Ucrainei, Copenhaga a declarat că intenţionează să aloce 2% din Produsul Intern Brut pentru (PIB) pentru apărarea sa până în 2030, un obiectiv al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) din care face parte şi Danemarca.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro