Sari direct la conținut

De ce a declasificat Biden informații secrete legate de invazia Rusiei în Ucraina

HotNews.ro
Presedintele american Joe Biden, Foto: Yuri Gripas-Pool via CNP / SplashNews.com / Profimedia
Presedintele american Joe Biden, Foto: Yuri Gripas-Pool via CNP / SplashNews.com / Profimedia

Șeful serviciului de spionaj american a declarat că președintele Joe Biden a declasificat informații secrete înainte de declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina din cauza scepticismului aliaților, relatează CNN.

Directorul serviciului de informații Avril Haines a vorbit luni la o conferință de presă pe teme de securitate cibernetică despre faptul că aliații SUA au rămas sceptici privind invazia Rusiei în Ucraina până în ultima clipă, ceea ce l-a determinat pe liderul de la Casa Albă să declasifice informații pentru a se asigura că aliații au o perspectivă corectă asupra evenimentelor.

“Atunci când am explicat factorilor de decizie politică de la noi și aceștia au mers mai departe la interlocutorii lor au constatat că exista un scepticism considerabil (referitor la iminenta invazie a Rusiei în Ucraina- n.red)”, a declarat luni Avril Haines.

„Drept consecință, președintele a venit din nou la noi și ne-a spus- trebuie să mergeți acolo și să împărtășiți cât mai multă informație puteți, să vă asigurați că oamenii văd ceea ce vedeți și voi, pentru a relua din nou dialogul și, poate, pentru a avea convorbiri mai productive despre cum să ne organizăm în privința unei potențiale invazii a Rusiei”, a povestit oficialul american.

Un alt obiectiv al declasificării informațiilor a fost combaterea propagandei Rusiei la nivel global.

Amintim că Moscova a negat până în ultima clipă acuzațiile SUA potrivit cărora se pregătește de invazia Ucrainei. Biden a oferit presei și aliaților informații secrete legate de pregătirile Moscovei care avea comasate trupe la granița de vest, dar pretindea că acestea participă la exerciții militare de rutină. Invazia a fost declanașată ca ”operațiune militară specială” de către Vladimir Putin în zorii zilei de 24 februarie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro