Sari direct la conținut

De ce are nevoie Ucraina pentru bătălia „decisivă” din Crimeea? Răspunsul generalului american Ben Hodges

HotNews.ro
Generalul in rezerva Ben Hodges, fost comandant al armatei SUA in Europa, Foto: Wojtek RADWANSKI / AFP / Profimedia
Generalul in rezerva Ben Hodges, fost comandant al armatei SUA in Europa, Foto: Wojtek RADWANSKI / AFP / Profimedia

Ucraina are o șansă reală de a elibera Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, până la sfârșitul verii, dacă va primi rachete cu rază lungă de acțiune, a declarat generalul american în retragere Ben Hodges, care a comandat trupele americane în Europa, pentru agenția ucraineană Ukrinform, citată de The Kyiv Independent.

„Vom face tot ce este posibil pentru ca Ucraina să câștige anul acesta”, a spus Ben Hodges.

Condiția prealabilă pentru eliberarea rapidă a peninsulei, care este ocupată de Rusia din 2014, ar necesita ca toți partenerii să furnizeze toate armele necesare, în special rachete cu rază lungă de acțiune ghidate cu precizie. Hodges consideră că bătălia pentru Crimeea va fi „decisivă”.

Ucraina a cerut în repetate rânduri rachete cu rază lungă de acțiune, cum ar fi ATACMS, care poate lovi până la 300 de kilometri distanță.

Acest lucru ar oferi Ucrainei capacitatea de a distruge echipamentele rusești, posturile de comandă și alte bunuri critice din spatele liniei frontului, ceea ce ar provoca daune grave capacității de luptă a Rusiei, a declarat Phillips O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St. Andrew’s, pentru Kyiv Independent.

Aliații occidentali au ezitat să ofere Ucrainei rachete cu rază de acțiune atât de mare, îngrijorați că Ucraina ar putea să atace în adâncul Rusiei.

Urmărește ultimele evoluții din a 361-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro