Sari direct la conținut

De ce Convenţia Democrată de la Chicago, care începe luni, este o etapă-cheie în alegerile prezidenţiale din SUA

HotNews.ro
De ce Convenţia Democrată de la Chicago, care începe luni, este o etapă-cheie în alegerile prezidenţiale din SUA
Kamala Harris (Foto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia)

Convenţia Partidului Democrat începe luni seara şi se desfăşoară timp de patru zile, la Chicago, pentru a o învesti pe Kamala Harris drept candidat la preşedinţie, o cursă în care îl va înfrunta pe miliardarul republican Donald Trump. Iar Barack Obama, Joe Biden şi Hillary Clinton vor ţine discursuri în sprijinul actualei vicepreşedinte, relatează News.ro citând BFMTV.

Sweet Home Chicago

În capitala statului Illinois, situat în nord-estul Statelor Unite, Convenţia Partidului Democrat se reuneşte începând de luni, 19 august, pentru o demonstraţie de unitate în sprijinul candidaturii lui Kamala Harris la Casa Albă.

Iniţial, evenimentul fusese conceput pentru Joe Biden. Însă, în urma retragerii preşedintelui octogenar în luna iulie, vicepreşedinta sa Kamala Harris – prima femeie de culoare şi cu origini asiatice în această funcţie – va fi cea care va fi aplaudată de miile de susţinători adunaţi la United Center, casa echipei Chicago Bulls.

Care este programul Convenţiei Democrate?

Până joi, 22 august, ziua în care Kamala Harris va ţine un discurs prin care va accepta oficial nominalizarea democrată, vor lua cuvântul zeci de personalităţi din partidul lui Joe Biden, începând cu preşedintele american, care va vorbi luni seară. Soţia sa, prima-doamnă Jill Biden, este de asemenea aşteptată să participe.

Fostul ocupant al Casei Albe, Barack Obama, şi soţia sa, Michelle Obama, sunt de asemenea aşteptaţi să ia cuvântul în această săptămână pentru a susţine candidatura Kamalei Harris.

Alte nume importante din familia democrată vor rosti discursuri: fosta candidată la preşedinţie Hillary Clinton, liderii partidului din Congres, Chuck Schumer şi Hakeem Jeffries, precum şi fostul preşedinte Bill Clinton.

Ca şi Convenţia Republicană, care s-a desfăşurat în Milwaukee, Convenţia Democrată va fi scena mai multor evenimente pe parcursul săptămânii la Chicago. În total, potrivit Partidului Democrat, cel puţin 50.000 de persoane (delegaţi, voluntari, susţinători etc.) sunt aşteptate să vină în cel de-al treilea oraş ca mărime din America.

De ce este importantă această Convenţie?

De când Joe Biden s-a retras din cursă, Kamala Harris s-a bucurat de un boom de popularitate în sondaje. Cu toate acestea, cursa cu Donald Trump rămâne strânsă: un nou sondaj de opinie Washington Post/ABC News/Ipsos arată că vicepreşedinta avea un uşor avans în intenţiile de vot la nivel naţional duminică, 18 august.

Pentru prima dată de la retragerea preşedintelui american, Kamala Harris va avea ocazia să arate imaginea unui partid unit în spatele său. Ea va putea detalia mai multe măsuri din programul său, a cărui parte economică a fost deja dezvăluită vineri, 16 august.

Vicepreşedintele propune o primă la naştere sau un cec pentru achiziţionarea unei locuinţe. Scopul este de a convinge alegătorii nehotărâţi din clasa de mijloc din statele-cheie, care ar putea trece la democraţi sau la republicani chiar în ziua scrutinului.

Securitate sporită

Kamala Harris va trebui, de asemenea, să răspundă numeroaselor critici din partea susţinătorilor aripii de stânga a Partidului Democrat cu privire la politica internaţională a administraţiei Biden şi la sprijinul necondiţionat al Washingtonului pentru Israel, care a ucis mii de civili în Gaza de la începutul lunii octombrie.

Grupurile care susţin palestinienii au planificat demonstraţii de amploare pentru a încerca să pună războiul din Gaza în centrul dezbaterilor. „Marea majoritate a demonstranţilor (…) sunt paşnici şi doresc ca vocile lor să fie auzite, iar noi vom proteja acest lucru”, a declarat duminică dimineaţă guvernatorul statului Illinois, J.B. Pritzker, pentru CNN. Dar „dacă există scandalagii, aceştia vor fi arestaţi şi condamnaţi”, a avertizat guvernatorul.

Pentru a preveni cea mai mică izbucnire de violenţă, într-un moment în care tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump este încă proaspătă în mintea tuturor, la o lună după împuşcarea fostului preşedinte american în Pennsylvania, nu mai puţin de 2.500 de poliţişti locali vor fi mobilizaţi, un „dispozitiv de securitate foarte puternic”, potrivit agenţiei France-Presse.

Cum intenţionează tabăra lui Donald Trump să riposteze?

În dificultate de la retragerea lui Joe Biden, Donald Trump face toate eforturile pentru a rămâne în joc împotriva Kamalei Harris. Până în prezent, strategia fostului preşedinte a fost de a lansa o serie de atacuri personale împotriva adversarei sale, care este cu aproape 20 de ani mai tânără şi care a luat avânt în sondaje.

„Este nebună”, a declarat sâmbătă miliardarul în vârstă de 78 de ani despre rivala sa, pe care a descris-o de asemenea drept „comunistă”.

În această săptămână, Donald Trump şi candidatul său pentru funcția de vicepreședinte, J. D. Vance, vor efectua numeroase deplasări în state-cheie, cu discursuri programate în Carolina de Nord, Arizona, Nevada şi Michigan.

Dar va fi suficient pentru a contracara demonstraţia de forţă aşteptată la United Center în această săptămână? Nu în ultimul rând pentru că, potrivit unor relatări media, Taylor Swift şi Beyoncé ar putea să o susţină pe Kamala Harris. Şi, într-o Americă în care imaginea contează foarte mult, contrastul dintre un septuagenar republican furios şi o femeie de culoare susţinută de o mulţime entuziastă ar putea cântări greu în lupta pentru Casa Albă.

INTERVIURILE HotNews.ro