Sari direct la conținut

Marcel Boloș: Se constituie comitetul e-TVA / Vor apărea RO e-Proprietatea și Declarația unică inteligentă pentru PFA din 2026

HotNews.ro
Marcel Boloș, Foto: Inquam Photos / George Calin
Marcel Boloș, Foto: Inquam Photos / George Calin

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anuțat că vor apărea noutăți fiscale, precum RO e-Proprietatea și Declarația unică inteligentă pentru PFA.

„E un pachet de măsuri de digitalizare a României. Alături de e-Factura, e-TVA, sunt în pregătire și RO e-Proprietatea. Va avea o discuție cu mediul de afaceri. În pregătire este Declarația unică inteligentă pentru PFA. Sunt în pregătire și modulele antifraudă de organizare a inspecției fiscale și antifraudă”, a spus el.

Modulele Antifraudă vor intra în testarea pilot din 1 august.

El spune că se dorește implementarea unui „credit fiscal pe model portughez”.

„Conceputul de credit fiscal are la bază determinarea cumpărătorului să ceară bonul fiscal de la vânzător, astfel încât prin Declarația unică inteligentă, acel bon din zonele cu evaziune sunt contabilizate Și se decide ca un procent din valoarea acelor cheltuieli sa îmbrace valoarea creditului fiscal. Creditul fiscal, fie se rambursează cumparatorului sau poate să utilizeze ca o formă de compensare cu alte impozit și taxe. Înseamnă procende de la 1-2-3%. Cumpărătorul nu trebuie să facă nimic și să solicite bonul fiscal. Este opțional. Odată cu bonul fiscal, și CNP-ul, pentru a putea culege informațiile pri intermendiul caselor de marcat fiscale. Este un model de studiu”, a spus Boloș.

Potrivit acestuia, Declarația unică inteligentă este cea care colectează informațiile despre categoriile de cheltuilei pe care le are un contribuabil PFA. Pentru persoanele fizice va fi opțional.

„În baza acestor informații poate să ajute în combatrerea evaziunii fiscale cu elemente ce țin de creditul fiscal Nu va mai fi Declarația unică așa cum o avem până acum, depusă uneori pe hârtie. Sistemele din case de marcat și e-Factura adună datele și le centralizează ca să avem decizii importante pentru politica fiscală a României

Se va aplica, cel mai probabil 1 ianuarie 2026, conform declarațiilor sale.

Ce este e-Proprietatea: ajutor în impozitarea proprietăților la valoarea de piață

„e-Propietatea e angajament în PNRR. Valoarea proprietăților se va stabili în funcție de valorile de piață. Nu se vor folosi standardele notarilor”, a spus el.

În această bază de date care se formează la nivelul României se adună informații despre valorile de piață, afirmă Boloș.

„De unde avem valorile? Ministerul va colecta baza de date de la cadastru, notari, de la autoritățile locale. Pe baza acestor informații, la nivelul fiecărei localități, prin sistemul informatic vof fi furnizate valorile de piață ale proprietăților. Este o transformare de profunzime petnru impozitarea proprietăților”, a spus el.

Se va aplica de la 1 ianuarie 2026.

Astăzi s-au adoptat modificările la mecanismul e-TVA. 6 luni, până la 1 ianuarie 2025, se extinde perioada în care notele de diferențe privind TVA dar și notele justificative să nu fie percepute contribuabililor, a afrimat Marcel Boloș.

„Ministerul Finanțelor are posibilitatea să observe de unde vin diferențele privind TVA, între ceea ce avem înregistrat la Fisc și ceea ce rezultă din deconturile depuse de contribuabil. Se constituie comitetul e-TVA cu reprezentanții mediului de afaceri și Ministerului de Finanțe și ANAF”, a afirmat el.

De asemenea, a precizat că s-a abrogat nota justificativă și s-a înlocuit cu „notificarea de conformitate”.

„TVA este cel mai important impozit pe care România îl are și îl colectează la bugetuld e stat. Sunt prevatuti 120 mld care ar urma sa fie incasate in bugetul de stat. Este principalul nostru impozit prin care se finanțează, școli, spitale, asistență socială – pensiile”, a precizat Boloș.

INTERVIURILE HotNews.ro