De ce Luna plină de la jumătatea lui martie are cinci denumiri populare

De acum 100 de ani, americanii dau nume fazelor de Lună Plină de pe parcursul anului, iar în unele cazuri există multe denumiri. Pentru Luna Plină din martie, cea mai folosită este denumirea de „Worm Moon”, dar mai sunt alte patru denumiri.
Faza de Lună Plină se va produce pe 14 martie, iar un element special este că va fi și o eclipsă totală.
Ideea de a da nume acestor Luni Pline a apărut după 1930 în publicația americană Maine Farmers’ Almanac.
Numele de „Luna Viermelui”, pentru cea din martie, face referire la începutul primăverii, când solul începe să se dezghețe, iar râmele ies la suprafață, atrăgând păsările migratoare înapoi în regiune. Este un semn al renașterii naturii și al apropierii sezonului agricol.
Mai sunt alte patru nume pentru această Lună Plină de început de primăvară….Crow, Crust, Sap și Sugar Moon. Pe site-ul NASA puteți citi despre aceste denumiri.
Se numea și Luna Ciorii (Crow Moon) – pentru că ciorile încep să coboare din copaci, anunțând sfârșitul iernii. Denumirea „Crust Moon” se referea la stratul de zăpadă care devenea tare și făcea crustă, din cauza înghețurilor de peste noapte și a dezghețurilor de peste zi.
Alte două denumiri (Luna Sevei și Luna Zahărului) au legătură cu faptul că în această perioadă începea colectarea sevei (foarte dulce) de arțar, arbore foarte important în câteva regiuni din SUA și Canada.
Există în tradiția americană multe denumiri simpatice pentru Luna Plină din diversele perioade ale anului: „Strawberry Moon”, „Pink Moon”, „Flower Moon” sau „Beaver Moon, însă Luna nu devine roșie, roz, sau de culoarea unor flori, cum ar sugera denumirile. Există și Harvest Moon (Luna Recoltei, în septembrie), dar și Hunter Moon (luna vânătorului), în octombrie.
Pentru populațiile indigene din America, Luna Plină avea o semnificație profundă, influențând ritmurile vieții, ritualurile spirituale, agricultura și vânătoarea. Fiecare lună plină era asociată cu un anumit nume, reflectând schimbările sezoniere și activitățile specifice perioadei respective.
Faza de Lună Plină influența plantarea și recoltarea. Triburile care se ocupau și cu agricultura foloseau ciclurile lunare pentru a decide momentul optim al însămânțării și recoltării. Lumina Lunii, în nopțile senine, făcea posibilă vânătoarea, iar comportamentul animalelor putea fi observat mai bine.
Aceste denumiri au apărut pentru prima oară acum mai bine de un secol într-un almanah anual care era extrem de popular în SUA: Farmers’ Almanac care conținea și date despre fazele lunii și despre credințe populare legate de Lună, credințe populare de pe vremea „indienilor” din America de Nord („Native American lore”).