Sari direct la conținut

De ce vrea Turcia să NU i se mai spună „Turkey”, ci „Türkiye”

HotNews.ro
Recep Erdogan, Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia
Recep Erdogan, Foto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Turcia va fi cunoscută drept Türkiye la Națiunile Unite de acum înainte, după ce ONU a fost de acord cu o solicitare oficială din partea Ankarei, scrie BBC.

Mai multe organisme internaționale vor fi rugate să schimbe numele în cadrul unei campanii de rebranding lansată de președintele turc la sfârșitul anului trecut.

„Türkiye este cea mai bună reprezentare și expresie a culturii, civilizației și valorilor poporului turc”, a declarat Recep Tayyip Erdogan în decembrie.

ONU a spus că a făcut schimbarea imediat ce a primit cererea în această săptămână.

Majoritatea turcilor își cunosc deja țara ca Türkiye. Cu toate acestea, forma anglicizată Turkey este folosită pe scară largă, chiar și în interiorul țării.

Televiziunea de stat TRT s-a grăbit să facă schimbarea imediat ce a fost anunțată anul trecut, explicând că printre motivele schimbării a fost asocierea cu pasărea (curcanul) asociată tradițional cu Crăciunul, Anul Nou sau Ziua Recunoștinței.

De asemenea, a subliniat definiția dicționarului englez Cambridge a unuia dintre semnificațiile cuvântului ca „ceva care eșuează complet” sau „persoană proastă”.

Ca parte a rebrandingului, „Made in Türkiye” va apărea pe toate produsele exportate, iar în ianuarie a fost lansată o campanie de turism cu sloganul „Hello Türkiye”.

„În contextul consolidării mărcii „Turkiye”, în toate tipurile de activități și corespondență, în special în relațiile oficiale cu alte țări și instituții și organizații internaționale, termenul „Turkiye” va fi folosit în locul termenilor precum „Turkey”, „Turkei”, „Turquie” și așa mai departe”, spunea Erdogan într-un comunicat în ianuarie, potrivit Greek Reporter.

În timp ce oficialii guvernamentali o susțin, alții spun că este o distragere a atenției ineficientă, deoarece președintele se pregătește pentru alegerile de anul viitor, pe fondul unei crize economice.

Ce alte țări și-au mai schimbat numele

În 2020, Țările de Jos au renunțat la numele de Olanda într-o mișcare de rebranding. Și înainte de asta, Macedonia și-a schimbat numele în Macedonia de Nord din cauza unei dispute politice cu Grecia, iar Swaziland a devenit Eswatini în 2018.

Mai în urmă în istorie, Iranul se numea Persia, Siam este acum Thailanda, iar Rhodesia a fost schimbată în Zimbabwe.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro