Sari direct la conținut

De la pânză la marile ecrane – Incursiuni în viețile tumultuoase ale artiștilor

HotNews.ro
De la pânză la marile ecrane – Incursiuni în viețile tumultuoase ale artiștilor
Isabelle Adjani în „Camille Claudel”. Sursă foto: Gaumont - Les Films Christian Fechner - Lilith Films I.A. / Christophel Collection / Profimedia

Viețile multor mari artiști ai lumii au reprezentat subiect de film. De la genii la artiști aflați la început de drum, cu demonii interiori de explorat în lungmetraje care au beneficiat de interpretări pe măsură.

Vincent van Gogh (1853 – 1890)

Cel puțin cinci filme biografice au fost dedicate lui Vincent van Gogh. Primul actor important care l-a interpretat pe artist a fost Kirk Douglas, în „Lust for Life” din 1956, regizat de Vincente Minnelli. Actorul a fost premiat cu un Glob de Aur pentru rol principal, iar Anthony Quinn, cu Oscar pentru rol secundar. În 1990, Tim Roth și Paul Rhys au fost protagoniștii „Vincent and Theo”, de Robert Altman, film centrat pe relația dintre pictor și fratele său, cel care i-a consolidat moștenirea. Ultimele zile ale lui au fost redate în „Van Gogh” din 1991, în care a fost jucat de Jacques Dutronc, premiat cu César. At Eternity’s Gate” (2018), de Julian Schnabel, cu Willem Dafoe nominalizat la Oscar pentru rolul principal, vine cu teoria că Van Gogh a fost ucis.

Citiți mai mult pe Curatorial.

INTERVIURILE HotNews.ro