Sari direct la conținut

Decizie drastică în Barcelona: primăria vrea să interzică închirierea tuturor apartamentelor pentru turiști până în 2028

HotNews.ro
Barcelona, una dintre cele mai importante destinații de vacanță din Spania, a anunțat vineri că va interzice închirierea de apartamente pentru turiști până în 2028, o măsură neașteptat de drastică, în contextul în care încearcă să țină în frâu creșterea costurilor locuințelor și să facă orașul locuibil pentru rezidenți, scrie Reuters.
Decizie drastică în Barcelona: primăria vrea să interzică închirierea tuturor apartamentelor pentru turiști până în 2028
Oamenii se plimbă pe La Rambla din Barcelona, Spania, 19 iunie 2024. Sursa foto: Jakub Porzycki/NurPhoto/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia

Primarul de stânga al orașului, Jaume Collboni, a declarat că, până în noiembrie 2028, Barcelona va elimina licențele pentru cele 10.101 apartamente aprobate în prezent pentru închirierea pe termen scurt.

„Ne confruntăm cu ceea ce considerăm că este cea mai mare problemă a Barcelonei”, a declarat Collboni, în cadrul unui eveniment al autorităților locale.

Explozia închirierilor pe termen scurt în Barcelona, cel mai vizitat oraș din Spania de către turiștii străini, înseamnă că unii rezidenți nu își pot permite un apartament, după ce chiriile au crescut cu 68% în ultimii zece ani, iar costul de cumpărare a unei case a crescut cu 38%, a spus Collboni. Accesul la locuințe a devenit un factor de inegalitate, în special pentru tineri, a adăugat el.

Guvernele naționale „culeg” beneficiile economice ale turismului – Spania numărându-se printre primele trei cele mai vizitate țări din lume – dar, în condițiile în care rezidenții sunt excluși din unele locuri, îmbogățirea și preferința proprietarilor pentru chiriile profitabile pe care le obțin de la turiști au devenit un subiect din ce în ce mai fierbinte în întreaga Europă, notează Reuters.

În ultimul deceniu, guvernele locale au anunțat restricții asupra închirierilor pe termen scurt în locuri precum Insulele Canare din Spania, Lisabona și Berlin.

Ministrul socialist al locuințelor din Spania, Isabel Rodriguez, a declarat că susține decizia Barcelonei.

„Este vorba despre a face toate eforturile necesare pentru a garanta accesul la locuințe la prețuri accesibile”, a scris ea, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X.

„Collboni face o greșeală care va duce la creșterea sărăciei și a șomajului”, a afirmat, într-un comunicat, asociația apartamentelor pentru turiști din Barcelona APARTUR, adăugând că interdicția ar declanșa o înmulțire a ofertelor de pe piața neagră de închirieri de apartamente.

Totuși, hotelurile ar urma să beneficieze de pe urma acestei măsuri. Deschiderea de noi hoteluri în cele mai populare zone ale orașului a fost interzisă de partidul de extremă stânga care a guvernat Barcelona între 2015 și 2023, dar Collboni a semnalat că ar putea relaxa restricția.

„Aceste 10.000 de apartamente vor fi folosite de locuitorii orașului sau vor fi scoase pe piață pentru închiriere sau vânzare”, a spus Collboni despre această măsură.

În ultimii ani, în oraș nu au fost permise noi apartamente destinate turiștilor. Guvernul din Barcelona a ordonat închiderea a 9.700 de apartamente pentru turiști, considerate ilegale, începând din 2016 și aproape 3.500 de apartamente au fost recuperate pentru a fi folosite ca locuințe primare pentru localnici, a precizat administrația locală.

INTERVIURILE HotNews.ro