Sari direct la conținut

Deputații europeni cer măsuri mai bune de protejare a cetățenilor împotriva spionajului / Acuzații dure la adresa Comisiei Europene

HotNews.ro
Spionaj, Foto: Mario Martija Sevilla / Alamy / Profimedia Images
Spionaj, Foto: Mario Martija Sevilla / Alamy / Profimedia Images

Deputaţii europeni au aprobat luni în comisie raportul PEGA recomandând impunerea unor condiţii stricte la utilizarea programelor de spionaj cu scopul de a proteja cetăţenii de supravegherea ilegală, notează AFP și Agerpres.

Acest vot a intervenit la aproape doi ani de la dezvăluirile unui consorţiu de 17 media internaţionale. Grupul a dezvăluit că spyware-ul Pegasus, conceput de compania israeliană NSO Group, ar fi făcut posibilă spionarea numerelor a cel puţin 180 de jurnalişti, 600 de politicieni, 85 de activişti pentru drepturile omului şi 65 de lideri de afaceri din diferite ţări.

Recomandările raportului PEGA trebuie în continuare supuse votului europarlamentarilor în plenul parlamentului, probabil până în vară. Comisia de anchetă a dezvăluit practicile de spionaj „antidemocratice şi ilegale” din mai multe ţări ale UE, a declarat raportoarea din partea PE Sophia in ‘t Veld.

Ancheta s-a concentrat în special pe utilizarea programelor de spionaj în Polonia, Ungaria, Grecia şi Spania.

„Unele guverne invocă abuziv +securitatea naţională+, care este în realitate o zonă de non-drept în care cetăţenii sunt lăsaţi fără protecţie”, a deplâns raportoarea.

Acuzații dure lansate de Parlamentul European la adresa Comisiei conduse de Ursula von der Leyen

„În pofida amplorii scandalului, Comisia Europeană şi Consiliul European nu au luat nicio măsură. Inerţia şi tăcerea lor îi fac complici”, a denunţat ea, solicitându-le să „pună în aplicare fără întârziere recomandările Parlamentului”.

Sophia in ‘t Veld a subliniat, de asemenea, că „nu li s-a făcut dreptate” victimelor programelor de spionaj din UE.

Raportul îndeamnă la stabilirea unor reguli stricte pentru utilizarea şi comercializarea programelor de spionaj şi cheamă la o strânsă cooperare cu alte ţări. Acesta este rezultatul unei anchete care a durat peste un an, cu „politizarea extremă a dosarului, ingerinţe naţionale şi lipsa de cooperare evidentă a statelor membre şi a Comisiei Europene”, a declarat europarlamentara Saskia Bricmont (Verzi/ALE) într-un comunicat.

Ea a apreciat recomandările finale drept „ambiţioase”.

„Îndemnăm la stabilirea unui ansamblu de condiţii foarte stricte pentru utilizarea programelor de spionaj de tip Pegasus. Acest cadru trebuie pus în aplicare până la sfârşitul anului şi corespunde de facto unui moratoriu. De asemenea, solicităm crearea unui laborator tehnologic european, pe modelul Citizen Lab, în special pentru a oferi asistenţă cetăţenilor”, a explicat eurodeputata belgiană.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro