Sari direct la conținut

Dezacordurile dintre Zelenski și Zalujnîi continuă. Comandantul-șef al armatei ucrainene critică demiterea șefilor centrelor de recrutare de către președinte

HotNews.ro
Generalul Valerii Zalujnii, Foto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia
Generalul Valerii Zalujnii, Foto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

Generalul Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al armatei ucrainene, a emis luni cea mai puternică critică de până acum față de decizia președintelui Volodimir Zelenski de a-i demite pe șefii birourilor militare regionale, a informat Interfax Ucraina, relatează Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a concediat toți șefii regionali de recrutare militară a Ucrainei în august, într-o represiune a corupției.

El a spus la acea vreme că o anchetă de stat asupra centrelor de recrutare din Ucraina a scos la iveală abuzuri comise de oficiali, de la îmbogățirea ilegală până la transportarea bărbaților eligibili pentru recrutare peste graniță, în ciuda interdicției de părăsire a țării în timpul războiului.

Întrebat de reporteri dacă decizia a afectat mobilizarea, comandantul-șef al Forțelor Armate Valeri Zalujnîi a deplâns demiterea șefilor de recrutare.

„Aceștia erau profesioniști, știau cum să facă asta și au dispărut”, a relatat Interfax Ucraina.

Evaluarea sinceră a lui Zalujnîi asupra realităților câmpului de luptă într-o opinie din noiembrie publicată în The Economist sunt în contrast puternic cu optimismul neclintit al discursurilor publice ale lui Zelenski.

Ukrainska Pravda a relatat recent despre un lung șir de tensiuni tot mai mari între cei doi bărbați, citând mai mulți oficiali sub protecția anonimatului.

Solicitat de reporteri să comenteze recentul plan al Ministerului Apărării de a stimula recrutarea militară, Zalujnîi a spus că vechiul sistem ar trebui readus înapoi.

„Este încă prea devreme să evaluăm recrutarea. În ceea ce privește mobilizarea, nu este necesar să o întărim, ci să o întoarcem la acele cadre care au funcționat înainte”, a spus acesta, citat de Interfax Ucraina.

Presa ucraineană scria la începutul lunii decembrie că președintele Volodimir Zelenski l-ar „ocoli” pe comandantul Valerii Zalujnîi în comunicarea cu unii comandanți militari, complicând capacitatea acestora din urmă de a comanda pe deplin Forțele Armate ale Ucrainei.

Cu toate acestea, Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că nu există motive pentru a lua în considerare demiterea lui Valeri Zalujnîi din funcția de comandant șef al Forțelor Armate.

Inițial zeci de mii de voluntari avizi să lupte împotriva Rusiei au stat la coadă la centrele de recrutare, însă acum Ucraina încearcă să recruteze mai mulți oameni pentru a-i înlocui pe cei aflați în prezent pe front.

În ultimele săptămâni, recrutorii armatei s-ar fi dus la săli de sport și în stațiuni pentru a înmâna acte de mobilizare.

Remarcile lui Zalujnîi vin la o zi după ce presa a scris că a fost găsit un dispozitiv de ascultare într-un birou în care urma să se mute.

Urmărește ultimele evoluții din a 663-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro