Sari direct la conținut

Dianne Feinstein, decana de vârstă a Senatului american, moare la vârsta de 90 de ani

HotNews.ro
Dianne Feinstein, Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia
Dianne Feinstein, Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Senatoarea democrată Dianne Feinstein, o deschizătoare de drumuri pentru femeile în politica americană și cu o carieră de peste 30 de ani, a murit la vârsta de 90 de ani, relatează BBC News şi Reuters.

Dianne Feinstein era decana de vârstă a Senatului american şi a votat ultima oară în Camera superioară a Congresului american joi.

Interviuri confuze și probleme de memorie

Această aleasă din California a suferit, în ultimele luni, de pierderi de memorie şi probleme cognitive.

În aprilie, ea a fost internată la spital, în urma unei „căderi uşoare” acasă, ultimul episod dintr-o serie de probleme de sănătate.

Fostul primar al San Francisco a anunţat că intenţiona să se retragă la sfârşitul anului viitor, după ce a fost îndemnată tot mai puternic să demisioneze.

Preşedintele Joe Biden a salutat, după acest anunţ, „o apărătoare pasionată a libertăţilor civile” şi o ”voce puternică a politicilor securităţii naţionale care ne asigură siguranţa şi ne onorează valorile”, potrivit News.ro.

„Am fost coleg cu mai mulţi senatori decât oricine altcineva”, declara Biden. „Pot să spun cu sinceritate că Dianne Feinstein este una dintre cei mai buni”.

Dianne Feinstein a absentat de la Capitoliu aproape trei luni, anul acesta, după ce a făcut zona zoster.

Ea şi-a asumat sarcini mai uşoare şi se deplasa în capitoliu cu un scaun cu rotile.

Ea a părut confuză în unele interviuri, în audieri în comisii şi la vot.

Dianne Feinstein și controlul armelor

Dianne Feinstein a fost o apărătoare aprigă a controlului armelor şi a susţinut vocal o lege care interzice armele de asalt, promulgată de către fostul preşedinte democrat Bill Clinton în 1994, dar care a expirat în 2004.

Feinstein a condus un nou efort pentru legi mai dure împotriva armelor, inclusiv o nouă interdicție a armelor de asalt după un atac în urma căruia au murit 20 de copii și șase adulți în 2012 la o școală primară din Connecticut.

Ea a documentat, de asemenea, tortura de către CIA a suspecților de terorism.

Feinstein a fost o pionieră la Washington, ea devenind, printre aletel, prima femeie care a condus influentul Comitet de Informații al Senatului.

În cei aproape 31 de ani în Senat, politica ei a fost moderată spre liberală, atrăgând uneori dispreț din partea stângii. Feinstein s-a alăturat Senatului în 1992 și a fost realesă de cinci ori, inclusiv în 2018, devenind cea mai longevivă femeie senator din toate timpurile.

Cariera politică a lui Feinstein a fost modelată de arme.

Ea a devenit primar al orașului San Francisco în 1978, după asasinarea primarului George Moscone și al lui Harvey Milk, membru al Consiliului de Supraveghere din San Francisco.

Feinstein a fost președintele Consiliului de Supraveghere al comitatului San Francisco atunci când Moscone și Milk au fost împușcați de un fost membru, Dan White. După ce a auzit împușcăturile, s-a repezit la biroul lui Milk. În timp ce încerca să vadă dacă mai are puls, degetul ei a găsit o gaură de glonț.

Feinstein a spus că oroarea acelei experiențe nu a părăsit-o niciodată.

„Aceasta este o națiune fericită cu armele și toată lumea poate avea propriul pistol”, a spus Feinstein după un atac în masă din mai 2021 în statul ei de origine, în timp ce deplângea eșecul Congresului de a adopta noi legi privind controlul armelor pentru a se proteja împotriva „uciderii nevinovaților”.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro