Sari direct la conținut

Din octombrie se reiau Conferințele TNB

HotNews.ro
Conferintele TNB, 13 octombrie 2019, Foto: Afis
Conferintele TNB, 13 octombrie 2019, Foto: Afis

Noua stagiune a Conferințelor Teatrului Național va debuta în octombrie, lună dedicată unui parteneriat cu revista „Dilema veche”. Redactorul șef al revistei, Sever Voinescu se va afla în dialog cu Valeriu Stoica, fost ministru al Justiției (13 octombrie, la Sala Atelier) și cu criticul de teatru George Banu (27 octombrie, Sala Atelier). Ambele conferințe vor începe la ora 11.00, anunță TNB.

Tema dialogului dintre Sever Voinescu si Valeriu Stoica va fi ‘Afacerea dreptului și dreptul în afaceri’.

„Lumea se află în căutarea dreptății de când se știe și tot ceea ce putem găsi, din câte se pare, este satisfacție ori insatisfacție personală. Cum ne raportăm la dreptate? Avem idee care este dreptatea înainte de a lăsa ochii plânși să ceară s-o vadă? Dar, poate că dreptatea este unul dintre acele idealuri spre care noi toți tindem fără să-l putem măcar defini rațional. Atunci, poate că este mai bine să-l negociem. Nu cumva exact asta ne învață democrația? Pentru un antic mult citat, dreptul este arta binelui și a echității. Dar dacă cumva este arta de a negocia satisfacția pe care o numim adesea „dreptate”? Dreptul este o știință precisă, cu reguli clare, de o logică impecabilă, adesea asemuită matematicii. Dar pe cât este dreptul de riguros, pe atât obiectul său – dreptatea – este de capricios. Oare nu cumva, după ce părăsește tratatele academice, dreptul devine mai degrabă o afacere? Și dacă da, e chiar așa de rău?

Într-o Românie de-a dreptul obsedată de pușcării, corupție și legi penale, ca să înțelegem mai bine ce ar fi dreptatea și care ar trebui să fie rolul dreptului în societate, este mai potrivit să privim spre un domeniu crucial pentru binele nostru comun, unde dreptul joacă de asemenea un rol esențial, dar care nu stârnește prea multe patimi: spre domeniul afacerilor. Avem noi toți învățăminte de tras din lumea afacerilor. Printre altele, putem înțelege, privind atent lumea afacerilor, ce este, de fapt, dreptatea?” – Sever VOINESCU.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro