Sari direct la conținut

Din Rusia, cu dragoste. Dublul standard în vremea coronavirusului: Cum exploatează Putin criza privind Covid-19 din Italia

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin, Foto: kremlin.ru

Se ia un premier disperat, Giuseppe Conte, în contextul în care aproape 60.000 de cetățeni italieni sunt infectați cu coronavirus, iar țara ta a dat cei mai mulți morți de COVID-19. Rusia încarcă imediat ajutoarele în avioanele militare și sunt trimise către epicentrul pandemiei cu coronavirus, care acum este Italia, o țară a cărei economie se prăbușește în acest moment.

Măști de protecție, ventilatoare, echipament de testare, dar și doctori și echipe de dezinfectare au ajuns duminică în Italia, potrivit Ministerului italian de Externe.

Economia în prăbușire, criza oamenilor și proviziilor au deschis ușa pentru Putin și Xi Jinping. Potrivit Ansa, ajutoarele trimise de Rusia aveau pe ele lipite autocolante cu mesajul ”From Russia with love”, scrie Bloomberg.com.

”Totul este despre percepție”, a spus Nathalie Tocci, director al Institutului Internațional de Afaceri de la Roma.

”Ajutorul medical din Rusia este nimic în comparație programul de achiziție pentru combaterea pandemiei în valoare de 750 de miliarde al BCE. Dar este foarte greu de comunicat publicului importanța acestuia”.

Gestul diplomatic al lui Putin vine după o lungă curtare a oficialilor de la Roma, care a fost unul dintre cei mai puternici avocați ai reapropierii de Moscova în interiorul UE și NATO.

Ajutoarele umanitare este doar o parte a dublului joc al lui Putin când vine vorva de Europa și criza sanitară.

Potrivit unui raport intern al UE, Rusia a desfășurat o ”campanie de dezinformare semnificativă” împotriva Occidentului pentru a înrăutăți impactul coronavirusului, pentru a genera panică și să semene neîncrederea în liderii vestici.

Pentru orice rival geopolitic care caută să submineze unitatea UE, Italia este o verigă slabă, din moment ce mulți alegători dau vina pe euro pentru starea de rău economic și sunt înclinați să sprijine partide eurosceptice și populiste.

Rusia a fost legată de partidul lui Matteo Salvini, iar agenți ruși au încercat să finanțeze cu 65 de milioane de dolari campania electorală a partidului Liga, la alegerile europarlamentare, politicianul fiind descris de aceștia ca fiind un ”Trump european”, a relatat BuzzFeed News, citând înregistrări ale negocierilor care au fost scurse în presă.

Mass Media din Italia a sugerat în repetate rânduri că Liga, partidul cel mai popular din țară, a primit sprijin financiar de la Moscova. Liderul Partidului, Matteo Salvini, vicepremier și ministru de Interne, a negat că a primit bani din Rusia.

Sâmbătă, Putin a optat să îl sune personal pe Conte pentru a-i spune că ajutorul este pe drum, potrivit unui oficial italian. Convorbirea telefonică a fost marcată și de o relație personală bună între cei doi lideri.

”Este un bun PR de politică externă, arată Rusia ca pe o forță bună”, a spus Vladimir Frolov, un analist de politică externă de la Moscova.

”La fel ca Xi Jinping al Chinei, Putin poate spune acum că regimul său este de partea bună și este efcient pentru că o persoană poate lua decizii rapide fără să fie atent la opinia publică”.

Momentul revanșei va fi când UE trebuie să revizuiască sancțiunile asupra Rusiei privind estul Ucrainei, unde forțele guvernului luptă cu rebelii susținuți de ruși. În trecut, Italia a criticat sancțiunile, dar nu s-a opus reînnoirii lor.

Kremlinul spune că Italia a cerut ajutor și neagă un dublu standard sau că ar urmări ridicarea sancțiunilor de către UE.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că acest lucru este absurd.

”Nu vorbim aici despre condiții și calcule sau speranțe aici”, a spus Peskov, potrivit Reuters.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro