Sari direct la conținut

Dinu Patriciu: Criza in Romania este la inceput

HotNews.ro
Dinu Patriciu, Foto: AGERPRES
Dinu Patriciu, Foto: AGERPRES

Omul de afaceri Dinu Patriciu a afirmat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca in Romania criza este abia la inceputurile ei „din pacate” si nu se stie cat va dura, pentru ca nu au fost luate inca masuri de combatere „asa cum au fost luate in alte parti”, transmite Mediafax. Patriciu a afirmat ca perioada de criza se va intinde atat timp cat nu se iau masuri de stimulare a cresterii economice si a consumului intern.

Criza in Romania este la inceputurile ei, din pacate. Masuri anticriza in Romania nu au fost luate asa cum au fost luate in alte parti„, a afirmat Patriciu, adaugand ca perioada de criza se va intinde atat timp cat nu se iau masuri de stimulare a cresterii economice si a consumului intern.

Patriciu a declarat ca, „de exemplu, agricultura nu produce pentru ca nu exista sisteme de colectare a produselor agricole, lanturi logistice scurte care sa faca legatura intre fermier si client„.

Omul de afaceri a subliniat ca o masura necesara este si scutirea de impozite pentru investitiile facute in agricultura, ceea ce ar stimula cresterea foarte rapida a productiei agricole.

Dinu Patriciu sustine ca o alta problema este aceea ca sistemul bancar romanesc este format doar din filiale ale unor banci straine. El s-a declarat convins ca trebuie creat un sistem bancar in care sa existe banci locale, banci regionale si banci medii: „Sunt filiale de mari dimensiuni si care actioneaza dupa niste grile care nu sunt conforme cu caracteristicile IMM-urilor romanesti. Ceea ce la noi e considerata o intreprindere mare, in alte parti este o afacere mica. In SUA, o intreprindere mica este pana la 50 milioane de dolari cifra de afaceri. La noi, 80% din economie este de aceste dimensiuni. Ea nu poate fi finantata doar de aceste mari filiale ale unor banci straine… Capitalul exista. Trebuie sa oferi legislatie. Legislatia e problema, banii se gasesc. Nu trebuie sa te imprumuti de la FMI, poti foarte bine sa gasesti bani in piata privata. Azi, pietele financiare sunt inundate de lichiditati, dar ele nu ajung in economia reala„.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro