Sari direct la conținut

Directorul Administrației Spitalelor București, Oana Sivache, care l-a denunțat pe adjunctul instituției, sub control judiciar. DNA o acuză de luare de mită / „Probabil o să ajung un fel de Navalnîi al Bucureştiului”

HotNews.ro
Oana Sivache, Foto: AGERPRES
Oana Sivache, Foto: AGERPRES

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, Oana Sivache, a fost plasată sub control judiciar de DNA, fiind acuzată că ar fi primit mită în valoare de 8.000 de euro de la managerul interimar al Spitalului Colțea, Bogdan Furtună, pentru numirea acestuia în funcție . „Niciodată nu am luat şpagă, nu am cerut, nu am dat un leu”, afirmă Sivache. Ea este cea care anul trecut l-a denunțat la DNA pe Cristian Plută, atunci director adjunct al Administraţiei Spitalelor, acuzat că percepea de la firmele de construcții cărora le atribuia contractele de reparații la spitale un comision de 5% din valoarea contractelor, el propunându-i directoarei generale a instituției, Oana Sivache, să împartă banii din mită, conform DNA.

DNA a anunțat că șefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Oana Gabriela Sivache, şi managerul interimar al Spitalului Colţea, Ioan Bogdan Furtună, au fost plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile, pentru luare de mită, respectiv dare de mită.

Bogdan Ioan Furtună a fost numit manager interimar al Spitalului Clinic Colțea în anul 2022, la scurt timp după plecarea fostului manager interimar, Paul Iordache. Furtună este și în prezent manager interimar al spitalului. Bogdan Ioan Furtună este medic specializat în Medicină internă. Înainte de a condude Spitalul Colțea, Furtună a fost directorul medical al Spitalului Colentina, aflat tot în subordinea ASSMB.

DNA o acuză pe Sivache că ar fi luat mită în valoare de aproape 8.000 de euro

Acuzațiile DNA:

  • „În perioada 01.07.2023 – 27.02.2024, Gabriela-Oana Sivache, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la inculpatul Furtună Ioan-Bogdan foloase necuvenite ce ar fi constat în achitarea contravalorii chiriei lunare și a facturilor de utilități, în cuantum de 39.295 lei, pentru un imobil din București pe care șefa A.S.S.M.B. l-ar fi ocupat împreună cu familia.
  • În schimbul obținerii acelor foloase, inculpata Sivache Gabriela-Oana ar fi făcut demersuri pentru ca inculpatul Furtună Ioan-Bogdan să fie numit manager interimar al Spitalului Clinic Colțea, începând cu data de 04.11.2022”.

În perioada în care se află sub control judiciar, Oana Sivache și Bogdan Furtună trebuie să respecte o serie de obligații, între care:

  • să nu depășească limita teritorială a țării decât cu încuviințarea prealabilă a organului judiciar (procuror, judecător de cameră preliminară, instanța de judecată),
  • să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
  • să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia au săvârșit faptele.

Oana Sivache: „Probabil o să ajung un fel de Navalnîi al Bucureştiului”

Oana Sivache a spus, la ieşirea de la DNA, că nu a luat sau cerut niciodată şpagă şi că vrea „să se facă dreptate”.

„S-au făcut nişte sesizări şi este normal să se facă verificări. Niciodată nu am luat şpagă, nu am cerut, nu am dat un leu. (…) Eu am vorbit de fiecare dată cu presa, ştiţi că sunt foarte deschisă, mă bucur că există acest interes, vreau să se facă curăţenie, vreau să se facă dreptate şi aştept să vedem organele de cercetare penală ce au de spus. (…) Toate numirile de manageri de fapt au fost prelungiri. Nu s-a schimbat niciun manager, numirea este făcută de către Primăria Generală, noi am respectat legislaţia şi procedura, mai departe să stabilească organele de cercetare penală”, a declarat Oana Sivache, citată de Agerpres.

Întrebată de jurnalişti dacă regretă că l-a denunţat la DNA pe Cristian Plută, fostul director-adjunct al ASSMB, şi că a ajutat la inculparea acestuia, Sivache a răspuns: „Nu. Ar trebui să îmi fie frică, ştiu, mafia nu iartă, probabil o să ajung un fel de Navalnîi al Bucureştiului, dar asta este, mergem înainte, nu îmi este teamă. (…) Există o mafie în spitalele bucureştene. Toată lumea ştia, nu s-a întâmplat anul trecut. Toţi ştiau, dar iată că nimeni nu are curaj, şi dacă are curaj, se întâmplă să se facă alte denunţuri şi durează până când o să se stabilească dacă ele sunt justificate sau nu”.

Chestionată dacă se teme pentru viaţa sa, directorul ASSMB a răspuns afirmativ: „Sincer, da, şi pentru a copiilor mei, dar nu mă tem, mergem înainte.”

Oana Sivache fost audiată miercuri la DNA după ce în 12 decembrie 2023 procurorii au făcut percheziţii la Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti şi la spitalele Colţea şi Sf. Luca din Capitală într-un dosar de corupţie legat de implementarea de servicii IT la unităţi sanitare din Bucureşti.

Oana Sivache e cea care l-a denunțat la DNA pe directorul Administrației Spitalelor

Cristian Plută, directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) – instituție aflată în subordinea Primăriei Capitalei – și managerul Spitalului Colentina din București, George Cristescu, au fost reținuți de DNA în septembrie 2023. În același dosar au fost reținuți omul de afaceri Alexandru Paul Dumitru (SC Palex Construcţii Instalaţii) și Silviu Stăncilă, intermediar al mitei. Un alt intermediar, Cristian Ion, a fost plasat sub control judiciar.

În referatul cu propunerea de arestare, consultat de HotNews.ro, procurorii DNA arată că Cristian Plută a făcut o înțelegere cu reprezentanții firmelor care au câștigat licitația prin acordul cadru intitulat „Execuție lucrări de reparații, reabilități și modernizări la unitățile sanitare și imobilele aflate în administrarea Administrației Spitalelor și Serviciilor Mediale București”, înțelegere care a presupus ca el să primească 5% din valoarea facturilor emise, după plata acestor facturi.

Cristian Plută i-a propus directoarei Administrației Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Oana Sivache, cea care l-a denunțat, să împartă banii din mită. „Comisionul” a fost împărțit și cu Silviu Stăncilă, intermediar, conform procurorilor.

Unul dintre contractele pentru care Plută a cerut „comision” a fost încheiat de ASSMB cu asocierea Alpha Max Build-Avision Strategy Consulting, în 4 aprilie, pe o perioadă de patru ani, valoarea contractului fiind de 115.045.668,40 de lei.

Potrivit referatului DNA, înţelegerea pe care a avut-o Silviu Stăncilă cu reprezentanţii SC Alpha Max Build SRL şi SC Palex Construcţii Instalaţii SRL este ca aceștia să plătească un „comision” de 5% din valoarea facturilor plătite de ASSMB, la scurt timp după plata facturilor. Banii din procentul de 5% ar fi urmat să fie împărțit la trei: Cristian Plută, Silviu Stăncilă şi martora (Oana Sivache).

Silviu Stăncilă ar fi făcut această înțelegere și cu Alexandru-Paul Dumitru, asociat al SC Palex Construcţii Instalaţii SRL.

Conform procurorilor, Plută ar fi primit mită 20.000 de euro de la George Cristescu, pentru a-l numi la conducerea unității medicale. De asemenea, directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor ar fi primit 5% din valoarea unor contracte pentru a favoriza anumite firme să câştige mai multe licitaţii.

Oana Sivache conduce ASSMB din aprilie 2023, când l-a înlocuit în funcția de director general pe Cristian Plută. Până la acel moment, Oana Sivache a ocupat funcția de director general adjunct.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro