Directorul „Elie Wiesel”: Proiectul de amenajare interioară a Muzeului Holocaustului va fi ales pe 10 decembrie
Câştigătorul concursului de proiecte pentru amenajarea interioară a Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România va fi ales pe 10 decembrie, a afirmat luni directorul Institutului „Elie Wiesel”, Alexandru Florian.
„S-a deschis concursul internaţional pentru proiectarea amenajării interioare a imobilului care va adăposti acest muzeu în Bucureşti, pe Calea Victoriei. În data de 10 decembrie, un juriu internaţional, coordonat de secretarul general al Guvernului, va alege soluţia câştigătoare pentru felul în care va arăta acest muzeu al României, finanţat de către Guvernul României”, a afirmat acesta, potrivit Agerpres.
Potrivit site-ului Institutului „Elie Wiesel”, clasamentul proiectelor, stabilit de juriu, va fi publicat pe 14 decembrie.
Alexandru Florian a participat, la Ambasada SUA, la un eveniment ce a marcat a 98-a aniversare a lui Iancu Ţucărman, supravieţuitor al pogromului de la Iaşi.
În acest context, a vorbit şi de inaugurarea unui muzeu care să documenteze evenimentele la care a fost martor Ţucărman.
„În iunie 2021 vom inaugura la Iaşi „Muzeul pogromului”. Eşti invitat alături de noi la acest eveniment memorial deosebit de important, când vom comemora 80 de ani de la pogromul de la Iaşi”, i-a spus Florian lui Iancu Ţucărman.
Institutul „Elie Wiesel” coordonează proiectul Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind înfiinţarea muzeului în octombrie anul trecut.
Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România va avea ca scop prezentarea şi promovarea istoriei, culturii şi tradiţiilor comunităţilor evreieşti din România, pentru cunoaşterea în plan intern şi internaţional a contribuţiei acestei minorităţi naţionale la evoluţia şi modernizarea societăţii româneşti de-a lungul timpului.
Sediul muzeului este în centrul municipiului Bucureşti, într-una din zonele emblematice ale oraşului, Calea Victoriei, în clădirea „Banloc-Goodrich”, proiectată de arhitectul Octav Doicescu în perioada anilor ’40.