Sari direct la conținut

Directorul interimar al Bibliotecii Nationale a fost demis. Postul va fi preluat de candidatul care nu a fost admis in concurs – surse

HotNews.ro
Biblioteca Nationala a Romaniei, Foto: USER UPLOADED
Biblioteca Nationala a Romaniei, Foto: USER UPLOADED

Directorul interimar al Bibliotecii Nationale a Romaniei (BNaR), Octavian-Gheorghe Gordon, a fost demis vineri, dupa controale efectuate de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si de Curtea de Conturi. De luni, interimatul va fi preluat de Ioan Marius Eppel, candidat al carui dosar nu a fost admis in concursul de proiecte de management organizat luna trecuta, au declarat pentru News.ro angajati ai institutiei.

Octavian-Gheorghe Gordon a fost numit in functia de director interimar al BNaR in iunie 2016. El a participat la toate cele trei concursuri organizate de minister, insa nu a obtinut niciodata nota de trecere, 7.

La inceputul acestei saptamani, surse din interiorul institutiei au declarat pentru News.ro ca la BNaR sunt facute verificari de Corpul de control al Ministerului Culturii si de Curtea de Conturi.

Alina Bratiloveanu, reprezentant al Curtii de Conturi, a confirmat, luni, pentru News.ro demararea unui control la Biblioteca Nationala a Romaniei, insa nu a putut oferi mai multe informatii, deoarece „obiectivele nu au fost inca stabilite”.

Ministrul Culturii si Identitatii Nationale, Ionut Vulpescu, nu a putut fi contactat pana la momentul publicarii acestei stiri, iar din partea ministerului pe care il conduce nu a venit deocamdata un raspuns la solicitarea facuta de News.ro in urma cu mai multe zile pe aceasta tema.

Ioan Marius Eppel este cercetator stiintific la Universitatea „Babes-Bolyai”, Centrul de Studiere a Populatiei. A urmat cursuri de master in Teologie istorica, Istoria Bisericii ortodoxe romane, Istoria Bisericii universale, si are un doctorat in Istorie.

La cel mai recent concurs de management organizat pentru Biblioteca Nationala a Romaniei, in prima etapa, Octavian-Gheorghe Gordon a obtinut nota 6,38, Ion Vaciu, nota 6,03, iar Ioan Marius Eppel nu a putut participa la prima etapa a concursului, dosarul sau fiind respins, potrivit cultura.ro. In urma acestor rezultate, niciun candidat nu a fost declarat admis, nota minima fiind 7.

Biblioteca Nationala a Romaniei a fost infiintata in 1955 sub numele Biblioteca Centrala de Stat. La inceputul lunii ianuarie 1990, Biblioteca Centrala de Stat a devenit Biblioteca Nationala a Romaniei, iar dupa aderarea Romaniei in Uniunea Europeana aceasta isi dezvolta functiile implicandu-se activ in proiecte nationale si internationale, precum TELplus, Manuscriptorium si Rediscover.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro