Sari direct la conținut

Dispariția unei bijuterii: vila din Primăverii a Contesei Elena Wassilko. Micul palat aristocrat a avut ghinionul să fie aproape de palatul lui Ceaușescu

HotNews.ro
vila Contesei Elena Wassilko, Foto: Arhiva personală arh. Octav Doicescu
vila Contesei Elena Wassilko, Foto: Arhiva personală arh. Octav Doicescu

În Parcelarea Jianu (azi înglobată în cartierul Primăverii), vis-a-vis și în diagonală de Palatul lui Nicolae Ceaușescu, arhitectul Octav Doicescu a ridicat, în anul 1937, un mic palat pentru o Contesă, Elena Wassilko, născută Brătianu.

Nu știe nimeni exact cu ce i-a deranjat atât de mult pe comuniști vila Contesei Elena Wassilko. Doar două fotografii, realizate chiar de părintele Parcelării Jianu, arh. Octav Doicescu, și câteva planuri din dosarul de autorizare stau mărturie pentru existența acestei construcții speciale. După instalarea puterii populare în cartierul elitelor bucureștene, casa Contesei avea să fie pulverizată de ambițiile noilor locatari din cartierul Primăverii.

Era una dintre extraordinar de valoroasele lucrări ale lui Octav Doicescu, arhitectul care, printre altele, a proiectat imobile în Parcul Jianu (inclus astăzi în cartierul Primăverii), a amenajat, împreună cu inginerul Nicolae Caranfil, Parcul Bordei și care a realizat Pavilionul României la Expoziția Universală «New York Worlds”s Fair 1939». Avea să primească mai apoi titlul de Cetățean de Onoare al orașului New York din partea primarului La Guardia.

Citește, pe B365.ro, povestea unei clădiri-bijuterie din Primăverii pe care comuniștii au făcut-o una cu pământul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro