Sari direct la conținut

Distrugerea sistemului Patriot, noul ping pong între Moscova și Kiev. Un oficial ucrainean, răspuns tranșant: Este imposibil

HotNews.ro
Yurii Ihnat, Foto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia
Yurii Ihnat, Foto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Ucraina a negat miercuri că o rachetă hipersonică rusă ar fi distrus un sistem de apărare antiaeriană Patriot, fabricat în SUA, în timpul unui atac aerian asupra Kievului, transmite Reuters.

Ministerul rus al Apărării a făcut această afirmație marți, după un atac aerian desfășurat în cursul nopții asupra capitalei ucrainene.

Doi oficiali americani au declarat ulterior că un sistem Patriot a suferit probabil pagube, dar că nu pare să fi fost distrus.

„Vreau să spun: nu vă faceți griji cu privire la soarta Patriot”, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, pentru televiziunea ucraineană.

El a exclus posibilitatea ca o rachetă rusă Kinjal să fi doborât un sistem Patriot.

„Distrugerea sistemului cu un fel de Kinjal este imposibilă. Tot ceea ce spun ei acolo, poate rămâne în arhiva lor de propagandă”, a spus el.

Sistemul Patriot face parte dintr-o serie de unități sofisticate de apărare antiaeriană furnizate de Occident pentru a ajuta Ucraina să respingă atacurile aeriene rusești în urma invaziei Moscovei de anul trecut.

Acesta este considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană americane, inclusiv împotriva avioanelor, rachetelor de croazieră și rachetelor balistice, și include de obicei lansatoare, radare și alte vehicule de sprijin.

Președintele rus Vladimir Putin a prezentat racheta Kinjal ca pe o dovadă că țara sa dispune de echipamente militare de talie mondială.

Ucraina a declarat că a doborât marți șase rachete Kinjal, dar Rusia a negat acest lucru.

Ucraina a susţinut că a doborât pentru prima dată o astfel de rachetă rusească la începutul lui mai, datorită puternicului sistem antiaerian american Patriot, livrat Kievului în aprilie.

Urmărește ultimele evoluții din a 448-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro