Divergente in Guvern pe marginea bugetului pe 2012 (surse)
Cabinetul a avut, miercuri, discutii divergente pe marginea proiectului bugetului de stat pe anul 2012, ministri ai UDMR fiind nemultumiti de alocarile primite, au declarat pentru Agerpres surse din Guvern.
Chiar presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a avut discutii contradictorii cu reprezentantii Ministerului de Finante, condus de PDL, ministrul Culturii fiind nemultumit de scaderea bugetului portofoliului sau fata de anul 2011. Potrivit surselor guvernamentale, de la un buget de peste 700 de milioane de lei in 2011, Cultura va primi putin peste 500 de milioane de lei in 2012, pentru ca Festivalul „George Enescu” se organizeaza o data la doi ani, iar pentru constructia Bibliotecii Nationale s-au alocat deja fonduri.
„Ministrului Kelemen i s-a explicat ca Festivalul George Enescu nu se mai organizeaza anual, ci o data la doi ani si, pe de alta parte, Ministrul Culturii a mai primit peste 100 de milioane pentru Biblioteca Nationala”, au precizat sursele citate.
Potrivit acestora, o situatie dificila a fost constatata la Ministerul Sanatatii, privind plata arieratelor, iar ministrul Ladislau Ritli a fost pus de premier sa inventarieze toate facturile la medicamentele compensate pana la sfarsitul anului, pentru a fi platite, au precizat sursele. De asemenea premierul Boc i-a cerut imperativ lui Ritli sa vina cu o situatie clara a spitalelor care au ramas fara fonduri.
Cei doi ministri UDMR au fost indrumati sa aiba incepand de joi discutii aprofundate la Ministerul Finantelor, pentru a clarifica situatiile legate de fonduri, au mai sus sursele citate.
Conform acestora, mai multi ministri s-au aratat nemultumiti de fondurile care revin ministerelor lor, dar premierul Emil Boc le-a spus ca trebuie sa se incadreze in limitele bugetare disponibile, desi unele ministere au anumite angajamente bugetare vizavi de organizatii internationale la care Romania este parte, cum este cazul Ministerului Apararii Nationale, la care nici in anul 2012 nu se vor atinge standardele NATO de alocare bugetara de minimum 2,38% din PIB.