Sari direct la conținut

Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, trecut pe lista agenților străini în Rusia

HotNews.ro
Dmitri Muratov, Foto: RAINER JENSEN / AFP / Profimedia
Dmitri Muratov, Foto: RAINER JENSEN / AFP / Profimedia

Rusia l-a adăugat vineri pe respectatul jurnalist și co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2021 Dmitri Muratov pe lista sa de agenți străini, etichetă pe care autoritățile o folosesc în mod obișnuit pentru a înăbuși criticile, relatează AFP.

Ministerul rus de Justiție a declarat că Muratov „a folosit platforme străine pentru a răspândi opinii menite să formeze o atitudine negativă față de politica externă și internă a Federației Ruse”.

Muratov a câștigat în 2021 prestigiosul premiu împreună cu jurnalista filipineză de investigații Maria Ressa pentru munca lor pentru libertatea de exprimare.

„Dmitri Muratov a apărat de decenii libertatea de exprimare în Rusia în condiții tot mai dificile. În 1993 el a fost unul dintre fondatorii ziarului independent Novaia Gazeta. Șase dintre jurnaliștii săi au fost uciși de la înființarea ziarului”, preciza atunci comitetul Nobel.

Kremlinul l-a felicitat după ce acesta a câștigat Premiul Nobel pentru Pace, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin afirmând despre acesta că este „curajos”.

„Îl putem felicita pe Dmitri Muratov”, le-a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului reporterilor”.

„El muncește cu perseverență în concordanță cu idealurile sale proprii, le este dedicat, este talentat, e curajos”, a afirmat acesta.

În aceeași zi, ministerul rus al justiției a adăugat nouă jurnaliști pe lista agenților străini.

Vladimir Putin: Să nu folosească Nobelul drept scut

”Dacă (Muratov) nu încalcă legea rusă și nu dă niciun motiv de a fi declarat agent străin, atunci nu va fi”, a spus Vladimir Putin la câteva zile după ce Muratov a luat Premiul Nobel.

Dar liderul de la Kremlin l-a avertizat pe jurnalist să nu se ascundă în spatele premiului Nobel și să nu-l ”folosească drept scut” pentru a încălca legea rusă și a ”atrage atenția asupra sa”.

Muratov a făcut parte dintr-un grup de jurnaliști ce a înființat Novaya Gazeta în 1993, după căderea Uniunii Sovietice. Ziarul a devenit una dintre puținele voci independente într-o presă strict controlată de statul rus.

Anul trecut, o instanță rusă a retras licența de presă a Novaya Gazeta, condusă de Dmitri Muratov, decizie despre care Muratov a spus că a fost motivată politic.

Citește și:

Site-ul de investigații Bellingcat și 9 jurnaliști, declarați ”agenți străini” de Rusia / ”Consecințele, presupun, nu vor fi foarte plăcute” / Anchetele care dau dureri de cap Kremlinului

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro