Sari direct la conținut

DOCUMENT AstraZeneca a publicat contractul semnat cu UE privind livrarea vaccinului său anti-Covid

HotNews.ro
AstraZeneca, Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia
AstraZeneca, Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Compania AstraZeneca a publicat vineri contractul semnat în 27 august cu Uniunea Europeană pentru livrarea vaccinului său anti-Covid după ce Comisia Europeană îi ceruse acest lucru în urmă cu câteva zile, potrivit unui comunicat al executivului UE.

Comisia a salutat „angajamentul companiei pentru mai multă transparență”, amintind că aceasta este importantă pentru încrederea cetățenilor europeni în vaccinuri și pentru „a asigura că aceștia se pot baza pe eficacitatea și siguranța vacinurilor cumpărate la nivelul UE”.

Executivul UE a amintit de asemenea că speră să publice toate contractele semnate pentru achiziționarea de vaccinuri în viitorul apropiat, cel încheiat cu AstraZeneca fiind al doilea făcut public până acum, după cel semnat cu CureVac.

Comisia Europeană a cerut companiei farmaceutice să publice contractul de livrare a vaccinului său anti-Covid pe fondul dubiilor legate de explicația AstraZeneca privind reducerea livrărilor în UE.

Compania farmaceutică anglo-suedeză a anunțat că va putea să livreze statelor membre ale blocului comunitar doar în jur de 40% din cele 100 de milioane de doze așteptate până la sfârșitul lunii martie datorită unei probleme la fabrica din Belgia deținută de compania franceză Novasep.

Comisia Europeană a pus sub semnul întrebării explicațiile AstraZeneca legate de întârzierea livrărilor și vrea să știe dacă dozele produse pe teritoriul UE au fost redirecționate către Marea Britanie în ultimele săptămâni.

Compania farmaceutică insistă că nu va putea compensa livrările în UE prin redirecționarea unor doze produse în Marea Britanie deoarece este obligată contractual să onoreze cu prioritate comanda Londrei în cazul vaccinurilor produse pe teritoriul britanic.

Însă comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a respins miercuri argumentele companiei, insistând ca milioane de doze fabricate în Marea Britanie să fie transportate în Uniunea Europeană.

„Respingem logica primul venit, primul servit”, a declarat comisarul, precizând că „acesta ar putea funcționa într-o băcănie dar nu în contracte și nu în acordurile noastre de achiziție în avans”.

AstraZeneca a răspuns insistând că nu a garantat că va putea livra 100 de milioane de doze în primul trimestru al acestui an, ci că a convenit doar să depună „cele mai bune” eforturi în acest sens.

Este așteptat ca vaccinul anti-Covid al AstraZeneca să fie autorizat de Agenția Europeană pentru medicamente vineri.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro