Sari direct la conținut

Doi colonei FSB, condamnați la 9 ani de închisoare, pentru că au cerut și luat mită 20 de milioane de ruble de la preoți ai Bisericii Romano-Catolice

HotNews.ro
Doi colonei FSB, condamnați la 9 ani de închisoare, pentru că au cerut și luat mită 20 de milioane de ruble de la preoți ai Bisericii Romano-Catolice
Sediul FSB din Sankt Petersburg, Rusia, 2 iunie 2021. Sursa foto: Ulf Mauder / DPA / Profimedia

Doi angajați ai Serviciului Federal de Securitate din Rusia (FSB, fostul KGB), din cadrul unității pentru protecția ordinii constituționale, au primit ani grei de închisoare pentru că au cerut și acceptat mită de la reprezentanți ai Bisericii Romano-Catolice, în valoare totală de 20 de milioane de ruble (aproximativ 223.000 de dolari), scriu publicațiile ruse Kommersant și Lenta.

Cei doi colonei, Evgheni Lobanov și Denis Karmanov, au fost condamnați de Tribunalul Militar de Garnizoană 235 (GVS) din Moscova la nouă ani într-o colonie penitenciară de maximă securitate. În plus, timp de trei ani după executarea pedepsei, acestora li s-a interzis să ocupe funcții de conducere în administrația publică, li s-au retras gradele și au fost amendați cu o sumă de două ori mai mare decât mita pe care au primit-o.

Instanța i-a amendat pe fiecare dintre cei condamnați cu câte 39.369.360 de ruble (aproximativ 440.000 de dolari).

Coloneii și-au recunoscut vina, dar au susținut că nu au avut ocazia să influențeze funcționarii și au cerut interpretarea acțiunilor lor în temeiul unui articol mai blând, nu ca mită, ci ca fraudă la scară deosebit de mare.

Instanța a acceptat versiunea acuzării și i-a găsit pe amândoi vinovați de comiterea unei infracțiuni în temeiul articolului 290 din Codul penal al Federației Ruse („Mită pe o scară deosebit de mare”).

Karmanov a fost condamnat și pe baza articolului 222 din Codul penal al Federației Ruse, pentru deținere ilegală de arme și muniții, care au fost găsite asupra lui în timpul unei percheziții.

Potrivit anchetei, coloneii, folosindu-se de poziția lor oficială, au forțat preoții catolici să le plătească mită. Lobanov și Karmanov au primit aproape 20 de milioane de ruble în ruble și valută străină pentru a-i „proteja” pe preoți în fața instanțelor și agențiilor guvernamentale ruse.

Momentan nu se cunosc detalii despre dosarul sau dosarele care îi vizează pe reprezentanții Bisericii Catolice.

Vicarul general al Arhiepiscopiei Romano-Catolice a Maicii Domnului din Moscova, preotul Kirill Gorbunov, a comentat situația într-o conversație cu Kommersant, dar nu a oferit detalii suplimentare.

„Am aflat totul din mass-media. Nu avem acces la dosarul penal, așa că ne este greu să comentăm ceva din cauza lipsei de informații”, a spus vicarul Gorbunov.

Acuzațiile împotriva celor doi colonei au devenit cunoscute în luna ianuarie a acestui an. Ei au fost arestați la acel moment pentru că au acceptat mită de la rectorul unei biserici catolice din Moscova.

Lobanov și Karmanov i-au promis acestuia că va fi luată o decizie în favoarea lui într-o instanță de arbitraj. O parte din bani a fost găsită asupra inculpaților în timpul unei percheziții la domiciliile lor.

Evgheni Lobanov a apărut deja în instanță în cazul colonelului Zakharchenko

Yevgeny Lobanov a fost interogat anterior în calitate de martor în procesul fostului colonel din cadrul Ministerului rus de Interne, Dmitri Zakharchenko, implicat într-un alt caz răsunător de corupție.

Înainte de a lucra pentru FSB, Lobanov a supravegheat departamentul de securitate internă al Ministerului rus de Interne.

Zakharchenko a fost arestat pe 9 septembrie 2016, fiind acuzat de o serie de infracțiuni de corupție și infracțiuni. În timpul unei percheziții în apartamentul în care locuia, au fost găsite sume în numerar în valoare totală de aproximativ 8,5 miliarde de ruble.

Potrivit anchetei, Zakharchenko a primit mită de la un grup de crimă organizată în perioada 2007-2016, ajutându-i în schimb pe membrii organizației să se ascundă de autoritățile ruse.

Ca urmare, fostul colonel a fost condamnat la 16 ani de închisoare. De asemenea, el a fost amendat cu 500 de milioane de ruble.

INTERVIURILE HotNews.ro