Sari direct la conținut

Doi moldoveni și doi ruși, reținuți de FSB și acuzați că pregăteau atacuri teroriste în Rusia, după ce „au fost recrutați și instruiți în Moldova”. Ce scrie presa rusă

HotNews.ro
Sediul Serviciului Federal de Securitate rus. Fotografie de Irenerebrova | Dreamstime.com
Sediul Serviciului Federal de Securitate rus. Fotografie de Irenerebrova | Dreamstime.com

Serviciul Federal de Securitate rus a anunțat, luni, reținerea a doi cetățeni moldoveni și a doi cetățeni ruși, despre care susține că au fost recrutați de serviciile ucrainene, în Republica Moldova, pentru a comite atentate în Rusia. Planurile lor au fost detaliate de FSB în trei comunicate, în care a acuzat Republica Moldova că este complice în acțiunile serviciilor de la Kiev privind „recrutarea și instruirea agenților”, pentru ca aceștia să comită „acte de sabotaj și terorism” în Rusia.

Într-un prim comunicat, FSB anunță că „a reprimat activitățile ilegale ale lui Marius Pruneanu, cetățean al Republicii Moldova, născut în 2001, care a sosit în Rusia la instrucțiunile Direcției principale de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (denumită în continuare MOU GID) pentru a organiza acte de sabotaj și terorism”. 

Potrivit serviciilor ruse, tânărul a mers în Rusia „cu un vehicul specificat pe ruta: Moldova – România – Ungaria – Slovacia – Polonia – Lituania – Letonia pentru a amplasa dispozitive explozive în depozite din Volgograd și Saratov, dar a fost reținut de ofițerii de securitate”. 

Într-un alt comunicat, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei anunță despre reținerea încă unui cetățean care ar fi din Republica Moldova, Găgăuzia, pe numele Evghenii Curdoglu, în vârstă de 32 de ani. 

Acesta este acuzat de FSB că a colectat și transmis forțelor ucrainene informații despre locațiile echipamentelor militare și a pozițiilor de apărare aeriană ale forțelor armate ruse, a instalațiilor de transport și infrastructură energetică din Crimeea, precum și rezultatele loviturilor cu rachete ucrainene.

Cei doi ruși, „recrutați în septembrie 2022 în Moldova”

Tot astăzi, FSB a anunțat și despre doi cetățeni ruși, care ar fi fost pregătiți de serviciile secrete ucrainene, tot pe teritoriul Republicii Moldova. 

“Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse din regiunea Samara a descoperit și reprimat activitățile ilegale a doi agenți ai serviciilor secrete ucrainene, cetățenii ruși S. A. Okrushko, născut în 1981, care a aruncat în aer o stație de transformare la rafinăria de petrol Kuibyshev și a amplasat două dispozitive explozive improvizate (IED) la uzină, și I. O. Izmaylova, născută în 1989, care a fost implicată în pregătirea sabotajului cu IED la instalații de apărare. S-a stabilit că aceste persoane au fost recrutate în septembrie 2022 pe teritoriul Republicii Moldova”, scrie într-un alt comunicat al FSB.  

„Moldova, un teren de recrutare”

În același comunicat, FSB a lansat și acuzații directe la adresa autorităților de la Chișinău. 

„Nu este pentru prima dată când teritoriul Moldovei, cu complicitatea autorităților locale, a fost folosit de serviciile speciale ucrainene pentru recrutarea și instruirea agenților, aprovizionarea acestora cu mijloace de distrugere, pentru transferul lor ulterior pe teritoriul Rusiei în vederea comiterii de acte de sabotaj și terorism”, mai scrie în comunicatul instituției ruse. 

Subiectul a fost tratat și de publicațiile ruse, printre care și site-ul televiziunii NTV, care a publicat o știre cu titlu  „Moldova a devenit un teren de recrutare pentru teroriștii care urmează să fie trimiși în Rusia”. 

În articol sunt citați și politologi ruși. „La ce a adus Sandu țara sa, că moldovenii sunt gata să comită ușor crime pentru a câștiga ceva de mâncare pentru ei și familiile lor. Dar ei au oferit o alternativă autorităților din altă țară, trimițându-i să ucidă civili. Explozibilii pe care cetățeanul moldovean în vârstă de 24 de ani i-a adus în Rusia erau de fabricație americană. Cantitatea ar fi fost suficientă pentru trei bombe și viața a zeci de oameni nevinovați”, a spus politologul Pavel Danilin, la postul rusesc de televiziune. 

„Deoarece atât Zelenski, cât și Sandu visează să facă parte din Uniunea Europeană, ei vor urma orice directivă. Ar trebui să se înțeleagă că acest terorism notoriu se bazează pe ura față de ruși”, a spus și politologul rus Armen Gasparian, pentru aceeași sursă. 

Autoritățile de la Chișinău nu au comentat deocamdată oficial aceste informații. Între timp, presa de la Moscova publică știri, referindu-se la comunicatele FSB. 

Sursele Hotnews.ro din cadrul Guvernului Republicii Moldova au comunicat că, cel mai probabil, reacția oficială la aceste declarații ale Moscovei nu va urma. 

INTERVIURILE HotNews.ro